Kiirlaenufirmast sai pank

Eesti esimesest kiirlaenufirmast Ferratum sai aprillis pank. Tegevdirektor Lea Liigus ütleb, et see lisab ettevõttele usaldusväärsust.

Eestis 2006. aastast tegutsenud Soome päritolu Ferratum Grupi tütarettevõte Ferratum Bank Limited sai krediidiasutuse litsentsi ja alustas aprillist Eesti turul tegevust pangana. Ferratumi tegevdirektor Lea Liigus ütles, et firmal on plaanis laieneda riikidesse, kus saab tegutseda vaid krediidiasutuse litsentsiga. Lisaks annab litsents ettevõttele suurema valiku erinevate rahastamisvõimaluste kasutamiseks.

Liigus märkis, et panga staatus muudab ettevõtte klientide jaoks usaldusväärsemaks ja läbipaistvamaks. "Loomulikult on krediidiasutuse litsentsi kaudu tegutsedes meile esitatavad nõuded palju rangemad, aga lõppkokkuvõttes on need meie klientidele kasuks," ütles ta.

Ferratum plaanib Eestis turuosa laiendada ja tulla lähikuudel välja uute toodetega, mida lubab uus litsents. Ferratum Bank Ltd sai Malta finantsinspektsioonilt Euroopa Liidu krediidiasutuse litsentsi 2012. aasta septembris. Liiguse sõnul võib Ferratum Banki esimese tegevusaastaga rahule jääda, tegevust alustati peale Eesti ka Slovakkias ja Poolas.

Ka emafirma Ferratum Grupi selle aasta esimese kvartali majandustulemused vastasid Liiguse sõnul ootustele. Tema ütlust mööda on ettevõte pühendunud stabiilsele kasvule, lisaks alustati veebruaris ja märtsis teenuste pakkumist Saksamaal ja Rumeenias.

Litsents annab soodsamad võimalused. 2005. aastal sai krediidiasutuse litsentsi tarbimislaenudele keskendunud Bigbank AS. Ettevõtte ühe omaniku Parvel Pruunsilla sõnul taotlevad finantsasutused litsentsi peamiselt selleks, et oleks võimalik turult soodsamalt raha kaasata. Lisaks suurendab tema ütlust mööda litsents klientides usaldusväärsust.

Pruunsilla sõnul pole litsents suuri äriideoloogilisi muutusi ettevõttesse toonud, nii nagu varem keskendutakse nüüdki tarbimislaenudele. "Teatud määral muudab litsents siiski tootepaketti, sest turult saadav raha on odavam ja nii saab tootehindasid madalamaks lasta," märkis ta.

Samuti mõjutab igat krediidiasutust finantsjärelvalve. "Nõuded pankadele on palju tõsisemad kui teistele ettevõtetele," ütles Pruunsild, lisades, et probleeme see siiski ei tekita. "Pole mõtet pangaks hakata, kui polda suutelised neid nõudeid täitma."
Pruunsild lisas, et arvatavasti lähevad tulevikus ka finantsettevõtted tõsisema järelevalve alla. "Vähemalt on Euroopas sellist trendi näha," märkis ta.

Finantsasutustele suurem järelevalve. Finantsinspektsiooni finantsteenuste divisjoni juhi Hannes Oja sõnul on mitmed Euroopa riigid, nagu näiteks Suurbritannia, Rootsi ja Leedu juba kas toonud või toomas tarbijakrediidi järelvalvet finantsjärelvalve alla.Ta lisas, et riigiti on intressidele kehtestatud piirmäärad ja kõrvalkuludele seatud piirangud.

"Finantsinspektsioon on seisukohal, et tegevusloa nõude kehtestamine tarbijakrediiti pakkuvatele ettevõtetele aitab turgu korrastada ja tagab suurema õiguskuulekuse," ütles Oja.  Tema sõnul on finantsinspektsioon valmis tarbijakrediidituru järelevalvet korraldama.

Tasub teada
*Ferratum Bank Ltd
*Ferratum Bank Ltd on rahvusvahelise kontserni Ferratum Grupi tütarettevõte Maltal. Ferratum Grupp on Euroopas pakkunud tagatiseta väikelaene aastast 2005.
*Teenust pakutakse 20 riigis.
*2006. aastal alustas Ferratum tegevust esimese SMS laenude väljastajana Eestis.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad