Rootsi kaalub taas ettevõtte tulumaksu kärbet

Grupp maksueksperte, kes 2011. aastal said Rootsi valitsuselt ülesande üle vaadata ettevõtete maksustamine, teevad ettepaneku kärpida ettevõtte tulumaksumäära vähemale kui 20%-le, kirjutab tänane Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Toona oli värskelt avalikuks tulnud, kuidas riskikapitalile kuuluvad Rootsi tööstusettevõtted ja mitmed suured kinnisvarafirmad on Rootsis kehtivat süsteemi, mis lubab kõik laenuintressid maksustatavast tulust maha arvata, aktiivselt ära kasutanud, jättes riigikassa ilma miljarditest kroonidest. Mõni ettevõte ei maksa nii üldse ettevõtte tulumaksu.

Ekspertgrupile koostatud tööülesandes märkis rahandusminister Anders Borg, et laenurahal ei pea ettevõtte omakapitali ees edaspidi enam selliseid eeliseid olema. Samuti soovis ta näha maksubaasi laiendamist.

Ettepanek avalikustatakse 16. juunil, kuid selle põhijooned on juba ilmet võtnud, kirjutab leht. Peamine uudis on, et ettevõtte tulumaksu määra, mida hiljuti alles alandati 22%-le, alandatakse veel ja allapoole 20% taset. Selle katteks saab intresside mahaarvamise õiguse oluline kitsendamine - DI allikate andmeil vaid maksimaalselt 25%-le teenitud kasumist.

Suurimad kaotajad maksumuutustest oleksid suurte laenudega kinnisvarafirmad ja riskikapitali firmadele kuuluvad ettevõtted, mille on kõrged intressikulud.

Rootsis tulevad sügisel valimised ja maksude kärpimine on valimiskampaanias pigem miinuseid koguv teema. Samas võib väljapakutud lahendus - tulumaksukärbe, millele on kate olemas -, saada poliitiliste parteide hulgas läbiminekuks piisavalt toetust, leiab DI olukorda analüüsides.

Viimati kärpis Rootsi ettevõtte tulumaksu mullu 1. jaanuari, 26 protsendilt 22 protsendile, mis rahalises väljenduses vastab 16 miljardile Rootsi kroonile (1,76 mld eurole).

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad