Eestlaste maksupööripäev on juunis

Piltlikult öeldes saab keskmine eestlane riigile maksud makstud juunis ja ülejäänud aasta jooksul teenitud tulu jääb tema taskusse, selgub uuringust.

10. juuni on see kuupäev, mil keskmine töötaja Eestis lõpetab teoorias riigile maksude maksmise ja hakkab endale raha teenima. Sellise tulemuseni jõudis Euroopa Liidu liikmesmaades tehtud uuring, millega näidatakse, kui suur on riikide maksukoormus.

Kõige kergem on Küprosel, mil nn maksuvabastuse päev või maksupööripäev on 21. märtsil. Maksukoormus on suurim Belgias, kus töötajad hakkavad endale teenima alles 6. augustil. Eesti paigutub 28 liikmesriigi seas kümnendale kohale.

Viimastel aastatel on eestlaste maksupööripäev muutunud vähe: mullu oli see 14. juuni, sellele kahel eelneval aastal 11. juuni.

Belgia on neljandat aastat järjest ELis esirinnas tööjõu maksustamisel. Selleks, et keskmise töötaja taskusse jõuaks üks euro, peab tööandja Brüsselis kulutama 2,31 eurot, selgus prantsuse analüütikute tehtud uuringust.

Selgus ka, et enam kui pool – 54,6% – Euroopa Liidu kodanikest ei tööta. See number kasvab, mida vanemaks jääb ELi rahvastik. Alates 2010. aastast on tööturult välja jäävate elanike hulk kasvanud 0,3%. Seega muutub töötajate maksukoormus üha raskemaks.

Ühesugune tulumaks on mitmes riigis teinud töötajate elu kergemaks, näiteks Ungaris on maksuvabastuse päev liikunud 21 päeva alates 2011. aastast, pärast seda kui seal kehtestati kõigile ühesugune 16%-line tulumaks. Samas üleüldiselt on maksud kõrgemad riikides, kus on ühtlane tulumaks (46,34%) kui riikides, kus on astmeline tulumaks (44,98%).

Analüüsi üks autoreid, uuringukeskuse Institut Économique Molinari juht Cécile Philippe ütles, et ELi riigid kulutavad jätkuvalt liiga palju, mistõttu tõusevad üha enam ka maksumäärad. "Riigid teevad lihtsalt liiga palju, jätavad vähe ruumi individuaalseteks valikuteks ja vastutuseks. On aeg meie mudel ümber mõelda," sõnas ta.

Teine kaasautor James Rogers selgitas, et paljud arvavad ekslikult, et palgalehtedel on näha kõik maksud, mis töötasust kinni peetakse. "Tegelikult ligi pool maksudest, mida Euroopa valitsused koguvad, on töötajale nähtamatud," ütles ta.

James Rogersi ja Cécile Philippe’i kirjutatud uuring analüüsis tüüpilise töötaja iga-aastaseid palganumbreid, mis saadi Eurostatist ja OECDst.

Maksupööripäevad Euroopa Liidu riikides:
Küpros – 21. märts
Iirimaa – 28. aprill
Malta – 28. aprill
Suurbritannia – 12. mai
Bulgaaria – 18. mai
Luksemburg – 30. mai
Portugal – 6. juuni
Taani – 7. juuni
Sloveenia – 8. juuni
EESTI – 10. juuni
Hispaania – 12. juuni
Horvaatia – 13. juuni
Poola – 14. juuni
Leedu – 18. juuni
Tšehhi – 19. juuni
Soome – 20. juuni
Slovakkia – 20. juuni
Läti – 20. juuni
Holland – 21. juuni
Rootsi – 23. juuni
Itaalia – 30. juuni
Rumeenia – 1. juuli
Saksamaa – 11. juuli
Kreeka – 14. juuli
Ungari – 16. juuli
Austria – 25. juuli
Prantsusmaa – 28. juuli
Belgia – 6. august

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad