Autor: Tuuli Seinberg • 8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on su õigused võlgade sissenõudmisel?

Hilinenud maksete direktiiv sätestab maksimaalse maksetähtaja, miinimumviivise ning  võlgade sissenõudmisel tekkinud kulude hüvitamise, ent Eestis kasutab neid võimalusi alla 10% ettevõtjatest.

Hilinenud maksete direktiiv 2011/7/EL jõustus Eestis juba 15.04.2013. Ometi on väike- ja keskmise suurusega ettevõtete teadlikkus hilinenud maksete direktiiviga loodud võimalustest kaitsta end maksete hilinemise vastu on madal, selgus täna Euroopa Komisjoni hilinenud maksete teemalisel teabeseminaril. Teabeseminaril esinenud Euroopa Komisjoni ettevõtluse ja tööstuse peadirektoraadi peadirektori asetäitja Antti Peltomäki sõnul on maksete hilinemise tekitatud probleemid Euroopas tõsine probleem.

„Maksetega viivitamine ning arvete mitte tasumine on üks peamisi põhjuseid, miks väike ja keskmise suurusega ettevõtted on sunnitud oma tegevust lõpetama. Hilinenud maksete tekitatud kulud on tõusnud Euroopas juba ligi 350 miljardi euroni. Eesti ettevõtted seal hulgas olid sunnitud kuludesse kandma 500 miljonit eurot. Tuleb teha ühiseid jõupingutusi, et lõppeks maksete hilinemise kahjulik tava Euroopas ning väikesed- ja keskmised ettevõtted saaksid enam kaasa rääkida majanduskasvus ja töökohtade loomisel,“ lausus ta.

Ka Eestis valmistavad hilinenud maksed ettevõtjatele probleeme, selgus Euroopa maksetavade uuringust. Värskeima hinnangu järgi kaotati möödunud aastal Eestis hilinenud maksete tõttu 3,0% kogukäibest.

Antti Peltomäki rääkis, et ehkki Eesti maksekultuur sarnaneb rohkem Põhjamaade omale, mõjutab ka siinseid ettevõtjaid teiste Euroopa Liidu riikide maksetavad. „Eesti avalik sektor paistab silma eeskujuliku käitumisega, makstes keskmiselt 25 päeva jooksul. Samas Euroopa riikide avaliku sektori keskmine on enam kui poole pikem, olles 61 päeva. Samas peab just avalik sektor näitama ettevõtjatele eeskuju hilinenud maksete direktiivi täitmisel,“ rõhutas Peltomäki.

Tasub teada: peavad soetatavate kaupade ja teenuste eest maksma 30 päeva jooksul või erandjuhtudel60 päeva jooksul., kui pole selgesõnaliselt teisiti kokku lepitud, ja eeldusel, et see pole äärmiselt ebaõiglane. hilinenud maksmise eest ja samuti peavad nad saama sissenõudmiskulude hüvitist minimaalselt fikseeritud summa - 40 eurot -  ulatuses. Samuti võivad ettevõtjad nõuda hüvitist kõigi ülejäänud mõistlike sissenõudmiskulude eest.. Riigiasutused ei tohi määrata hilinenud maksmise eest madalamat viivisemäära. et ettevõtted pääseksid lihtsalt määrasid puudutava teabeni. Intressimäärasid muudetakse 2 korda aastas. Eesti andmed on leheküljel http://www.eestipank.ee/volasuhete-intressimaar. SIIT. 

• Riigiasutused

• Ettevõtted peavad maksma arved 60 päeva jooksul

• Ettevõtjatel on automaatselt õigus nõuda viivist

• Hilinenud makse seadusejärgne viivisemäär tõuseb vähemalt 8 protsendipunktini üle Euroopa Keskpanga viiteintressi

• Ettevõtted võivad vaidlustada äärmiselt ebaõiglased lepingutingimused ja tavad kohtus hõlpsamalt.• Liikmesriigid peavad avaldama oma viivisemäärad hilinenud maksmise eest,

• Liikmesriike julgustatakse koostama soovituslikke toimimisjuhendeid viivitamatu maksmise kohustuse kohta.• Muud Euroopa Liidus hilinenud maksmise kohta kehtivad sätted jäävad jõusse ning need on mitmetimõistetava teksti lihtsustamiseks üle vaadatud.Ettevõtted pole kohustatud uusi meetmeid rakendama, kuid neil on selleks õigus. Teatud olukordades võib ettevõte soovida makseperioodi mõne päeva võrra pikendada hea ärisuhte säilitamiseks konkreetse kliendiga. Kuid uued meetmed on kohustuslikud riigiasutustele. Riigiasutused peavad olema eeskujuks ja näitama oma usaldusväärsust ja tõhusust  lepingute austamise ja õigeaegse maksmisega.Lähemalt saate direktiivist lugeda juba järgmisel nädalal. Direktiiviga kaasnevate uute võimaluste, õiguste ja kohustuste kohta saab põhjalikku teavet ka raamatupidaja.ee soodsal hommikuseminarilt, mille kohta saate lisa lugeda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700