Majanduskuritegude büroo alustas võitlust

Keskkriminaalpolitsei koosseisus tööd alustanud majanduskuritegude büroo juht Janek Maasik selgitab, miks uus büroo loodi ja millise tegevusega nende huviorbiiti võib sattuda.

Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri endise majanduskuritegude talituse juhi Janek Maasiku juhitav meeskond on esialgu suurelt jaolt komplekteeritud seniste kripo majanduskuritegude üksuste töötajate baasil, lisanduvad mõned töötajat maksu- ja tolliametist. Uurisime vastse büroo juhilt Janek Maasikult, miks büroo loodi, milliste kuritegudega täpsemalt võitlema hakatakse ja kuidas vastutusala jagatakse Maksu- ja Tolliametiga.

Mis on uue büroo eesmärk ja miks endine lahendus enam ei rahuldanud?
 
Büroo eesmärk on parandada Eesti majanduskeskkonda läbi intensiivsema raske majanduskuritegevuse vastase võitluse, mis praegu on kriminaalpolitseis üsna nõrk olnud. Majanduskuritegevuse tolereerimine ahendab ausate ettevõtjate võimalusi ja halvendab investeerimiskeskkonda ning välisvahendite kaasamist.
 
Siiani oli olukord, kus majanduskuritegude üksuste menetluskoormus oli väga suur ning menetluspädevus liiga lai. See tingis olukorra, kus raske majanduskuritegevuse vastu võitlemise asemel tuli sageli tegeleda sisult varavastaste kuritegudega. Sisult tõsiste majanduskuritegude uurimine, sh analüüsi- ja teabepõhine menetlus jäi tahaplaanile, mis peaks nüüd muutuma.
Suur probleem on olnud ka kvalifitseeritud tööjõu leidmine madala palga juures. Madal töötasu tõi endaga kaasa suure kaadri voolavuse. Riigi poolt eraldatud lisavahendid võimaldavad büroos töötavatel inimestel palka mõnevõrra tõsta ja viia keskmise palga 1600 euroni.

Milliste majanduskuritegudega täpsemalt büroo hakkab tegelema?

Majanduskuritegude büroo menetluspädevusse jäävad äriühingutega seotud süüteod, pankroti- ja täitemenetlusalased süüteod, rahapesualased süüteod (kui just eelkuritegu ei ole mõne teise üksuse menetluses), süüteod väärtpaberiringluses, varavastastest kuritegudest omastamised, usalduse kuritarvitamine, kelmused, arvutikelmused ja kindlustuskelmused suures ulatuses (s.t. üldjuhul kahjusummadest alates 35 500 eurot), kui need on toime pandud juriidilise isiku suhtes ning juriidilise isiku majandustegevuse käigus. Samuti kuuluvad majanduskuritegude büroo menetluspädevusse soodustus- ja investeerimiskelmused.
 
Kuidas ja millise ametkonna kaudu jõuavad majanduskuriteod büroo lauale?
 
Majanduskuritegude büroo hakkab menetlema tõsisemaid kuritegusid, mille kohta laekub teave nii kuriteokaebuste, -teadete pinnalt kui ka analüüsi ja teabepõhiselt.
 
Kuidas jagatakse valdkonda MTA-ga?
 
Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude bürool saab olema selgelt piiritletud menetluspädevus, mis ei kattu EMTA menetluspädevusega. Kui nt mõne kriminaalasja eeluurimise käigus ilmnevad kuriteod, mis peaksid olema EMTA menetluspädevuses või vastupidi, siis otsustab prokurör uurimisjuhina, uurimisalluvuse küsimuse.
 
Kui palju on Eestis mingil konkreetsel perioodil algatatud majanduskuritegude juurdlusi ja kohtuprotsesse?
 
Kohtuprotsesse politsei ei algata. Politsei alustab vastava info saamisel kriminaalmenetluse ning esitab kahtlustatavale isikule kahtlustuse. Kui eeluurimisega on kogutud piisavalt andmeid, saadab politsei kriminaalasja prokuratuuri. Prokurör ehk riiklik süüdistaja saab kriminaalasja viia kohtusse arutamisele, kus siis kohus õigust mõistab. Kui palju on erinevatel aastatel kuritegusid registreeritud, sellele leiate vastuse justiitsministeeriumi kodulehelt (http://www.just.ee/59292 exceli tabel „registreeritud kuriteod“), mis avaldab ametlikku kriminaalstatistikat.
 
Kui palju on majanduskuritegude juurdlusi lõpetatud? Kui palju on jõutud nendega kohtusse ja lahendini?
 
Sellist statistikat meil ei ole. 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Profit - lihtne ja funktsionaalne majandustarkvara

Profit on lihtne, aga funktsionaalne äritarkvara, mis sõltuvalt valitud moodulitest sobib nii väike- kui suurettevõtetele. Tarkvara katab tüüpilise ettevõtte igapäevased vajadused tänu erinevatele moodulitele, mis on omavahel täielikult integreeritud.

Kiire ja lihtne aruandlus ja palgaarvestus

Raamatupidamistarkvaraga AccountStudio muudad aruannete koostamise ja palkade arvestamise kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Valdkonna tööpakkumised

Deloitte otsib RAAMATUPIDAJAT

Deloitte Audit Eesti AS

25. veebruar 2018

Tamro Eesti otsib RAAMATUPIDAJAT

Tamro Baltics OÜ

05. märts 2018

Harju KEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

23. veebruar 2018

Uudised

Tööriistad