7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksusoodustused kasumi välja võtmisel muutuvad

1. jaanuarist 2015 tunnistatakse kehtetuks tulumaksuseaduse sätted enne 2000. aastat teenitud kasumi arvelt makstavate dividendide maksustamise kohta. Seega võidakse uuesti maksustada ka see kasumi osa, millelt on tulumaks juba tasutud.

Üleminekusätetest tulenevaid maksusoodustusi saab dividendide väljamaksmisel või omakapitalist väljamaksete tegemisel kasutada kuni käesoleva aasta lõpuni. Seega on maksuefektiivsem enne 2000.a. teenitud kasum hiljemalt 2014.a. lõpuks välja võtta.

Kuni 2000. aastani kehtinud tulumaksusüsteemi kohaselt maksustati nii äriühingute kasum kui ka täiendavalt dividendid. Väljamakstud dividendisummalt tasutud tulumaksu võis hiljem maha arvata kasumilt arvestatud tulumaksust.Praegu saab äriühing veel aastate 1994-1999 jaotamata kasumi arvelt väljamakstud dividendide maksukohustust vähendada sellelt kasumilt toona tasutud tulumaksu osaga. Muudatuste jõustumisel uuest aastast seda enam teha ei saa. Seega on alates järgmisest aastast võimalik, et väljamaksete tegemisel maksustatakse tulumaksuga ka see kasumi osa, millelt on juba varem tulumaks tasutud. Seega tuleb enne 2000.a. teenitud kasum hiljemalt 2014.a. lõpuks välja võtta.Seadusemuudatuse seletuskirjas on põhjenduseks märgitud, et praktikas on viimastel aastatel seda mahaarvamist soovitud kasutada ainult üksikutel juhtudel. Vaatamata sellele on topeltmaksustamise võimaluse tekkimise kooskõla põhiseadusega kaheldav, sest rikub ühetaolise maksustamise põhimõtet, mis tuleneb põhiseadusest.

Autor: Kaido Loor, Tuuli Seinberg, Tanel Molok

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700