2. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank vähendab kontorite arvu

Swedbank vähendab kontorivõrku kümne kontori võrra, suletud kontorite asemele jäävad alles sularahaautomaadid ning enamikes kohtades hakkab käima Swedbanki pangabuss.

Swedbanki jaepanga juhi Ulla Ilissoni sõnul vähendab pank kontorivõrku eelkõige vähenenud kasutatavuse tõttu. „Kontorites käivate klientide arv on viimase kolme aastaga vähenenud kaks korda. Selle põhjuseks on mugavus – inimesed eelistavad teha sularahatehinguid masinates ning makseid neti- ja mobiilipangas. Kõigist Swedbankis tehtud pangatehingutest toimub kontorites tänaseks 0,4% ja sularahatehingutest 2%,“ selgitas Ilisson.

 „Oleme viimastel aastatel uuedanud teenindusprotsesse ja arendanud elektroonilisi kanaleid. Olulise muutuse tõi kaasa blokeeritud kontoga klientidele sularahaautomaatide kasutuse avamine detsembris 2012, samuti on muutust kiirendanud sularaha sissemakse automaatide võrgustiku laiendamine. Kõik need sammud on klientide käitumise muutumisele kaasa aidanud,“ tõi Ilisson välja peamised põhjused, mis on kaasa toonud klientide hulga olulise kahanemise pangakontorites. „Viimase suure muudatusena lahendasime aeguvate pangakaartide uuendamise protsessi. Alates veebruarist pakub Swedbank võimalust saada uuendatud pangakaart tasuta koju posti teel ilma kontorit kordagi külastamata. Kliendid on uue lahenduse kiiresti omaks võtnud: täna tellitakse juba neljandik kaarte posti teel ning see number kasvab,“ märkis ta. „Ka meie enim seni kontoreid kasutanud kliendigrupp ehk eakad inimesed eelistavad sularahatehingute tegemiseks järjest enam pangaautomaate. Kontorist sularaha võtnud 60-aastaste ja vanemate klientide arv on viimase nelja aastaga kahanenud enam kui 2 korda ca 4000 inimeseni kuus. Arvestades, et Eestis on umbkaudu 400 000 vanaduspensionäri, kaustab neist sularaha väljavõtmiseks Swedbanki kontoreid vaid 1%,“ rääkis Ilisson ja märkis ühtlasi, et põhiosa viimaste aastatega juurde tulnud kaardiga maksmist eelistavatest inimestest on samuti lisandunud just eakate sihtrühmas. Tänavu suvel sulgevad uksed järgmised kontorid: Kose, Saue, Orissaare, Tapa, Türi, Väike-Maarja, Abja-Paluoja, Räpina ning Tõrva. Aasta lõpus sulgeb Swedbank ka Sikupilli kontori, mida hakkab asendama Ülemiste keskuse laienev kontor.„Kõigi suletud kontorite asukohtadesse jäävad alles sularahaautomaadid ning enamikes kohtades hakkab peatuma Swedbanki pangabuss.. Bussi graafikut vaatama jooksvalt ümber ja saame sinna vajadusel koheselt peatuskohti lisada,“ sõnas Ilisson. „Jätkuvalt optimeerime ka oma masinaparki lähtuvalt klientide liikumisest ja vajadustest– paigutame masinaid ümber ja vahetame välja, samuti eemaldame mõned masinad peamiselt Tallinnas ja Tartus asukohtades, kus seni on olnud mitu masinat kõrvuti. Erinevate msinapargi muutuste tulemusena kasvab nende kohtade arv, kus Swedbanki automaadist sularaha välja saab võtta, 10 võrra, ja nende kohtade arv, kus raha arvele panna saab, 4 võrra,“ rääkis Ilisson.

Pärast nimetatud muudatusi jätkab Swedbank endiselt suurima kontorivõrguga pangana Eestis – aasta lõpuks on pangal üle Eesti kokku 40 kontorit. Kokku on pangal 456 masinat, millest 418 saab sularaha välja võtta ja 70 masinat, mille abiga saab sularaha arvele panna.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700