Kütuseturu maksupetturid armastavad vanu skeeme

Maksupetturite seltskond kütuseturul on aastast aastasse sama, nii nagu ka nende käitumismustrid. Mullu tekitasid petised riigile tasumata kütuseaktsiisi ning käibemaksu eest kokku 75 miljoni euro väärtuses kahju.

Eelmisel aastal lubati Eestis tarbimisse pisut enam kui miljard liitrit mootorikütust, mille eest maksti riigile kütuseaktsiisi 384 miljoni eurot ning käibemaksu 149 miljonit eurot. Maksmata jäeti maksu- ja tolliameti (MTA) hinnangul aga vastavalt üheksa miljonit eurot kütuseaktsiisi ning 66 miljonit eurot käibemaksu.

Kuigi MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul kontrollib amet üldjoontes maksupetturite tegevust, siis sellises ulatuses kahju tekitamises on nad peatamatud, sest jätkavad sama elualaga ka pärast pettuse ilmsiks tulekut, lühiajalist kinnipidamist ning juhtumi prokuratuuri saatmist.

"Skeemid on väga erinevad ning erineva konspireerituse tasemega, eks me teame, kes kuidas tegutseb, mis on üldine pilt ning sellest lähtuvalt teeme oma tööd. Äriringkondades on ka teada, kes on need inimesed ja ettevõtted, kes nii käituda võivad. Meile on üsna  klaar ka see, kust nende skeemide know-how tuleb, aga ma ei saa rääkida ühestki kindlast nimest," ütles Veermäe.

Liider võeti vahi alla. "Me teadsime, et üks põhiorganisaator on kohe Eestisse tulemas ja sõidab siit ka kiiresti minema. Kui me ta parklas kinni pidasime, oli ta veel rõõmus, aga kui me juba kinnipidamispaberi üle andsime, võttis tal põlvest nõrgaks küll ja ta kukkus asfaldile pikaligi. Süüdistus oli mitte lihtsalt maksukuriteo eest, vaid juba organiseeritud kuritegu. Aga pärast väikest ehmatust jätkavad need petturid vana elustiiliga. Mitmed menetlused on püsivalt üleval, mõni neist läheb ka prokuratuuri, osa inimesi on vahi all olnud, kuid kohtusse need asjad jõudnud ei ole," selgitas ta.

Suurim kahju 30 mln eurot. Kõige suurem kuritegeliku ühendusega seotud kriminaalasja kahjusumma on Veermäe sõnul olnud seni 30 miljonit eurot. MTA hinnatud kütusesektori 66 miljoni eurosest käibemaksukahjust on ameti menetluses juhtumid, mille kahjud kokku moodustavad ligi 50 miljonit.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad