30. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTÜ-de ja SA-de maksusoodustused muutuvad

Rahandusministeerium on välja töötanud tulumaksu seaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on korrastada tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja koostamise põhimõtteid ja korda.

Mis on eelnõu eesmärk?

Samal põhimõttel nagu Eestis ei maksustata äriühingute teenitud kasumit, mis jäetakse ettevõtlusesse, ei maksustata ka mittetulundusühingute ja sihtasutuste tulu, mida kasutatakse nende põhikirjaliste eesmärkide saavutamiseks. Eelnõu eesmärk on korrastada MTÜ-de ja SA-de maksusoodustuse nimekirja koostamise põhimõtteid. Keda eelnõu puudutab?

 Peamiselt puudutab eelnõu mittetulundusühinguid ja sihtasutusi.Mis on olulisemad muudatused?

• Tulumaksusoodustusega MTÜ-de, SA-de nimekirja koostamise ülesanne läheb Vabariigi Valitsuselt üle Maksu- ja Tolliametile• Heategevusliku tegutsemise mõiste muutub paindlikumaks. Eelnõuga jäetakse heategevusliku tegutsemise tunnuste seast välja praktikas segadust põhjustanud ja mõnel juhul liiga kitsa tõlgenduseni viinud sihtrühma toetamise nõue.• Eelnõuga muudetakse ühingule annetuse teinud isikule soodustuste andmise keeldu leebemaks ja piiratakse see isikutega, kes on ühingule annetanud soodustuse saamisele eelnenud kaheteistkümne kuu jooksul.• Maksusoodustuse nimekirja ei kanta ühingut, mis pole nimekirja kandmise taotluse esitamise ajaks tegutsenud vähemalt kuus kuud ja esitanud oma viimast majandusaasta aruannet. Kehtiv seadus ei näe ühingutele nimekirja kandmise eeldusena ette mingit eelnevat minimaalset tegutsemisaega.• Deklaratsiooni või aruande hilinemine toob kaasa maksusoodustuse nimekirjast välja arvamamise. Millal plaanitakse muudatused jõustada?

 Muudatused plaanitakse jõustada 1. jaanuaril. 2015. aastal.

Ettevõtjate arvamused on oodatud hiljemalt 9. maiks e-posti aadressile [email protected] .

Eelkõige ootame vastuseid järgmistele küsimustele:?        Kas toetate ideed, et maksusoodustuse nimekirja ei kanta ühingut, mis pole taotluse esitamise ajaks tegutsenud vähemalt kuus kuud??        Kas toetate ideed, et deklaratsiooni või aruande hilinemine toob kaasa maksusoodustuse nimekirjast välja arvamise?

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700