30. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA kutsub kliente üles väikevõlgasid tasuma

Maksu- ja tolliamet tuletab meelde, et alates aprillikuust lähevad sundtäitmisele kõik maksuvõlad alates kümnest eurost, mistõttu kutsub amet kõiki kliente üles oma võimalikud väikevõlgnevused üle vaatama ja ära tasuma.

Maksu- ja tolliameti tulude osakonna sissenõudmise üldmenetluse talituse juhataja Maila Heile sõnul oli muudatuse eesmärgiks väikevõlgnike endi kaitse, sest pisikesele tasumata summale pikema aja vältel kuhjunud intressid on põhjustanud palju ebameeldivaid üllatusi.

 „Kahjuks näeme oma praktikast, et on väga palju neid, kes on harjunud oma väikest maksuvõlga mitte tasuma. Aja jooksul väikesed maksuvõlad aga kuhjuvad ning samuti arvestatakse võlalt pidevalt intressi. Näiteks 25 euroselt võlalt koguneb intressi 0,45 eurot kuus ehk 5,4 eurot aastas. Seeläbi võib võlg lõpuks päris suureks kasvada ning selle tasumine on inimeste jaoks veelgi keerulisem,“ selgitas Heile. Kõigepealt saadetakse üle kümne euro suuruse võlaga isikutele sundtäitmise hoiatus. „Kui võlga ei tasuta hoiatuses toodud tähtajaks, siis peame hakkama seda sundtäitma ja esimene samm maksuvõla sundtäitmisel on pangakonto arestimine. Selle vältimiseks palume kõigil kontrollida maksuvõla andmeid ning võla olemasolul see kiiresti tasuda,“ soovitas Heile. Lihtsaim ja kiireim viis maksuvõla olemasolu kontrollida on läbi e-maksuameti/e-tolli. Kellel selle kasutamise võimalus puudub, saab informatsiooni küsida piirkondlikust teenindusbüroost või võlainfo telefonilt 1811. 

Isikuid, kelle maksuvõlg on suurusega kuni 10 eurot, on 25. aprilli 2014 seisuga 20 803 ning nende maksuvõla suurus kokku on üle 96 000 euro. Väikevõlgnikke maksuvõlaga 10 kuni 50 eurot on 18 438 isikut ning kokku moodustab nende maksuvõlg 428 000 eurot.

 Aprillis on maksu- ja tolliamet saatnud 11 402 teavitust võlgade kohta ja sundtäitmise hoiatuse 17 825 väikevõlglasele.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700