16. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jegers tööjõumaksudest: kahtlemata kõrged!

Eesti tööjõumaksud on kahtlemata kõrged, võttes arvesse meie ettevõtjate rahvusvahelist konkurentsivõimet ning elanike ostujõudu, märkis KPMG Balticsi partner ja juhatuse liige Andris Jegers.

"Paraku on teisalt ilmselge, et riik vajab toimimiseks raha ning inimeste heaoluks tugevat sotsiaalsüsteemi. Seega on võimalik Eesti edukust regionaalses maksukonkurentsis parandada eeskätt selliste maksutulude arvelt, millega ei kaasne riigi jaoks otseseid väljaminekuid," märkis Jegers, kes esineb mais finantsjuhtidele mõeldud BIG4 konverentsil Tallinnas. kohaselt on Eesti üks väheseid organisatsiooni liikmesriike, kes on suutnud tööjõu maksukoormust viimase kolme aasta jooksul alandada, on tööjõule rakendavad maksud meil võrreldes teistega endiselt kõrged.

Kuigi OECD värske analüüsi

Sellised maksutulud, millega ei kaasneks riigi jaoks otseseid kulusid, on Jegersi hinnangul näiteks lühiajaliselt Eestis töötavate (välismaa) isikute sotsiaalmaks, kuna need inimesed reeglina sotsiaal- ja pensionikindlustushüvesid ei tarbi."Eestil on vaja välja murda madala lisandväärtusega ettevõtluse nõiaringist, sest tänastele standarditele vastavat heaolu ei suuda me sellises ettevõtluses teenitavate tuludega tagada. Selle saavutamiseks tuleb avada võimalused Eesti ettevõtjatele rahvusvahelise teabe ja kogemuse kaasamiseks, et ettevõtlust ümber orienteerida kõrge lisandväärtusega kaupade-teenuste ekspordile, kus teenitavad tulud on teises mastaabis nii ettevõtjate, töötajate kui riigi jaoks," rääkis Jegers. 

Autor: Kaisa Gabral, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700