11. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõiduautode maksustamise eelnõud on Riigikogus

 

Valitsus kiitis eilsel kabinetinõupidamisel heaks sõiduautode maksustamisega seotud tulu- ja käibemaksuseaduse muutmise eelnõud ja saadab need arutamiseks Riigikogule.

 

Käibemaksuseaduse muudatuse järgi võimaldatakse ettevõtete soetatud sõiduautode sisendkäibemaksu mahaarvamist 50 protsendi ulatuses juhul, kui ettevõttes kasutatakse autot nii töö- kui erasõitudeks. Kui sõiduautot kasutatakse vaid töösõitudeks ja see on tõendatud, saab ka edaspidi kogu sisendkäibemaksu maha arvata. Erandiks on sõiduautod, mis soetatakse ise neid kasutamata müügiks või rentimiseks, samuti taksod ja õppesõiduautod.

Eelnõus on arvesse võetud ettevõtlusorganisatsioonide ettepanek jätta ära varasemas eelnõus olnud 2000 euro piir sisendkäibemaksu maha arvamiseks.Enamik Euroopa Liidu liikmesriike piirab sõiduautode ning nende tarbeks tehtud kulutuste sisendkäibemaksu mahaarvamist kuni 100%. Piiranguid ei ole lisaks Eestile kehtestanud veel Tšehhi, Slovakkia, Saksamaa, Luksemburg ja Holland.Tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõuga korrastatakse töötajale tema isikliku sõiduauto töösõitudeks kasutamise eest makstava hüvitise maksuvabastuse reegleid ja suurendatakse sõitude arvestuse pidamise korral makstava maksuvaba hüvitise piirmäära.Koostööpartnerite arutluse tulemusena tõstetakse tulevikus isikliku sõiduauto kasutamisel ametiülesannete täitmiseks mõeldud hüvitist varasemalt 256 eurolt 335 euroni kuus. Seda saab maksuvabalt maksta ainult arvestuse alusel 0,3 eurot/km.Muudatuse kohaselt senist maksuvaba 64 eurot kuus ilma arvestust pidamata tulevikus enam maksta ei saa.

 

LOE LISAKS

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700