10. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sisekontroll toetab raamatupidajat

Raamatupidaja puutub oma igapäevatöös kokku tohutu hulga erinevate seaduste ja õigusaktidega, mille mõistmiseks peab olema nagu kesktasemel jurist.

Nii riigihankeid, ostuprotsesse, lepinguid, töötasu, varasid kui ka lähetusi reguleerib väga palju erinevaid seadusi, mida raamatupidaja peaks ka teadma. Kuidas kogu see teave omandada ja seda aja jooksul ka muudatuste osas värskendada, on keeruline küsimus. Lisaks on raamatupidaja tippjuhile nõuandja, kes peab filtreerima välja ebaseaduslikud tehingud, seotud osapooled ja riigihangete piiri ületamise ostude tegemisel.

Riigihangete seadus on keerukaim

Riigihangete seadus ongi üks ilmselt kõige keerulisemaid seadusakte, mida raamatupidaja peaks teadma. Kõige tähtsam on olla kursis järgmiste punktidega: • Millistest summadest rakenduvad riigihangete seaduse erinevad nõuded hanke läbiviimisele ja aruande esitamisele;• millised on erinevad hankemenetluste liigid ning millistel juhtudel neid rakendama peab ja võib;• millistest summadest ja millisel vormil tuleb sõlmida kirjalik leping;• kas asutusel peab olema riigihangete kord ja mida see peab reguleerima.Kursis tuleb olla töölepinguseaduse ja varade kajastamise nõuetega

Kindlasti on vaja teada ka paljusid nüansse töölepingu seadusest. Näiteks tuleb kursis olla sellega, mida jälgida töötasude, hüvitiste ja puhkusetasude maksmisel, lähetustega seotud dokumentide puhul jne.

Loomulikul on olulised ka varad ning endale tuleb selgeks teha see, kuidas viia läbi inventuuri, kas ja kuidas pidada lepingute registrit ning mida üldse peaks raamatupidaja jälgima lepingutes, enne kui makseid tegema asutakse.

Valdkondi, milles raamatupidaja peab olema nagu keskmisel tasemel jurist, on kindlasti veelgi. Eeldatakse ka, et raamatupidaja ei eksi, kui ta tippjuhile nõu annab.

Et kõik need aspektid ja valdkonnad lahti selgitada ning keerukas seadustekeel mõistetavaks tõlkida, korraldame 30.04.2014 Original Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses koolituse Sisekontrollid, mis kaitsevad raamatupidajat. Boonusena käsitleme ka EL projektidega seotud kontrolle ja seoseid raamatupidamisega ning lihtsamaid meetmeid pettuste vältimise ja ära tundmisel.

VAATA KAVA

Autor: Siiri Antsmäe, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700