Autor: Tuuli Seinberg • 1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

See eriline erisoodustus

Erisoodustuse puhul on peamine probleemide põhjus selle põhimõttest aru saamine - maksustamiseks peab töötaja saama tööandjalt rahaliselt hinnatava hüve.

Erisoodustuste maksustamise teemad on ikka ja alati aktuaalsed ning samas hägusad. On juhte, kes üritavad kuldkella kuludesse kanda ja väidavad, et ainult rumal raamatupidaja ei oska tehtud erisoodustusi „ära peita“. Samas tekib ka maksukuulekatel ettevõtjatel ja raamatupidajatel mõningatel juhtudel küsimusi, kas tegu peaks olema ikka erisoodustusega, olgu või näiteks tööandja sõiduauto kasutamine või majutuskulud.

Ka tekitab küsimusi see, kas meil kehtiv erisoodustuse maksustamise süsteem on parim ja õiglaseim lahendus. Eestis on peale taasiseseisvumist erisoodustused kogu aeg maksustatud olnud. Mujal maailmas on erisoodustuse maksustamiseks kasutusel mitmeid meetodeid: erisoodustuse väärtuse lisamine töötaja maksustatavale sissetulekule, erisoodustusena kantavate kulude ettevõtlustulust mahaarvamise keelamine või omaette maksuliigi kehtestamine erisoodustuse andmise puhul.

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi selgitab, et meil on peamine probleemide põhjus on erisoodustuse põhimõttest arusaamine. „Kõigepealt sooviks täpsustada, et Eestis ei olegi erisoodustusmaksu. On tulumaksu ja sotsiaalmaksu tasumise kohustus tehtud erisoodustustelt. Erisoodustus on nö mitterahalises vormis palk ning et mitterahalises vormis palk ei oleks soodustatud, ongi erisoodustused maksustatud sarnaselt palgale.“ Liivamägi lisab, et kui põhimõte on selge - maksustamiseks peab töötaja saama tööandjalt rahaliselt hinnatava hüve (töötaja jaoks rahaliselt hinnatava), mis on antud seoses töösuhtega, siis ei ole maksustamine keeruline. Loomulikult tuleb ikka ja jälle küsimusi, kuidas arvutada erisoodustuse hinda ja mida pidada erisoodustuse andmise hetkeks.

Õnneks ei ole Maksuameti teada raamatupidaja sundimine erisoodustusi kuludeks kirjutama siiski levinud suhtumine. „Maksude maksmata jätmise eest on harva vastutav raamatupidaja, enamasti jäävad maksud maksmata ettevõtte juhtkonna soovil/otsusel/raha puudusel," selgitab Liivamägi. , kus MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi räägib erisoodustustest maksuhalduri pilgu läbi.Erisoodustuse olemusest, probleemidest ja nende võimalikest lahendustest saate lähemalt kuulda erisoodustuse aastakonverentsil Mida soodustab erisoodustus

VAATA KAVA 

REGISTREERU

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700