Autode käibemaksu muutmine endiselt valitsuse päevakorras

Uue valitsuse koalitsioonilepingust selgub, et juriidiliste isikute autode käibemaksustamise muutmisest ei ole loobutud ning valitsus arutab teemat edasi.

Koalitsioonilepingu maksude peatüki punkt 10 ütleb: „Vähendame maksuerandeid, muu hulgas kärbime juriidilistele isikutele autode soetuse ja kasutuse maksusoodustusi.“ Küsimusele, mida on selle punkti all täpselt mõeldud, vastas rahandusminister Jürgen Ligi napilt: „Kõik on lepingus kirjas.“

Riigikogu rahanduskomisjoni liige reformierakondlane Remo Holsmer rääkis aga, et mullu menetlusest maha võetud seaduseelnõu on olnud aasta lõpust saadik valitsuses kooskõlastusringil. Holsmer sõnas, et uus koalitsioon kavatseb teemat edasi arutleda, kuid ta ei osanud öelda, millal täpselt ja millisel kujul.„Paari-kolme nädala pärast saab täpsemalt rääkida. Detailides jääme vastuse võlgu, see võtab lihtsalt aega ja sisseelamist,“ ütles Holsmer.

Eelmisel aastal tekitas palju poleemikat septembris valitsuses heaks kiidetud käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi saab autot ostes, liisides või rentides maha arvata vaid pool käibemaksust senise kogu käibemaksu asemel. Ühe sõiduki pealt ei saa eelnõu kohaselt käibemaksu tagasi rohkem kui 2000 eurot. Ettevõtjates tekitas meelehärmi, et eelnõu võeti vastu kiirustades ja huvigruppidega läbi rääkimata.

Novembris otsustasid Reformierakond ja IRL võtta riigikogu menetlusest eelnõu selle osa, mis puudutas ettevõtluses kasutatava sõiduauto sisendkäibemaksu maha arvamise piiramist, era- ja töösõitude regulatsioone, 64eurose isikliku sõiduauto kasutamise hüvitise kaotamist ja sõiduautode erisoodustust puudutava.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles toona, et autode maksustamise temaatika vajab terviklikku lähenemist ning rahandusministeerium ja maksuamet vajavad selleks rohkem aega.

"Nende eelnõude menetlemisel oli tunnetatav liigne rutakus ning vähene dialoog huvigruppidega. Rahanduskomisjoni parlamentaarsel kuulamisel tuli selgelt välja täiendava analüüsi vajadus," märkis ta.

Rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul tehti see otsus tehtud veel tormakamalt kui eelnõud ise.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad