Autode käibemaksu muutmine endiselt valitsuse päevakorras

Uue valitsuse koalitsioonilepingust selgub, et juriidiliste isikute autode käibemaksustamise muutmisest ei ole loobutud ning valitsus arutab teemat edasi.

Koalitsioonilepingu maksude peatüki punkt 10 ütleb: „Vähendame maksuerandeid, muu hulgas kärbime juriidilistele isikutele autode soetuse ja kasutuse maksusoodustusi.“ Küsimusele, mida on selle punkti all täpselt mõeldud, vastas rahandusminister Jürgen Ligi napilt: „Kõik on lepingus kirjas.“

Riigikogu rahanduskomisjoni liige reformierakondlane Remo Holsmer rääkis aga, et mullu menetlusest maha võetud seaduseelnõu on olnud aasta lõpust saadik valitsuses kooskõlastusringil. Holsmer sõnas, et uus koalitsioon kavatseb teemat edasi arutleda, kuid ta ei osanud öelda, millal täpselt ja millisel kujul.„Paari-kolme nädala pärast saab täpsemalt rääkida. Detailides jääme vastuse võlgu, see võtab lihtsalt aega ja sisseelamist,“ ütles Holsmer.

Eelmisel aastal tekitas palju poleemikat septembris valitsuses heaks kiidetud käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi saab autot ostes, liisides või rentides maha arvata vaid pool käibemaksust senise kogu käibemaksu asemel. Ühe sõiduki pealt ei saa eelnõu kohaselt käibemaksu tagasi rohkem kui 2000 eurot. Ettevõtjates tekitas meelehärmi, et eelnõu võeti vastu kiirustades ja huvigruppidega läbi rääkimata.

Novembris otsustasid Reformierakond ja IRL võtta riigikogu menetlusest eelnõu selle osa, mis puudutas ettevõtluses kasutatava sõiduauto sisendkäibemaksu maha arvamise piiramist, era- ja töösõitude regulatsioone, 64eurose isikliku sõiduauto kasutamise hüvitise kaotamist ja sõiduautode erisoodustust puudutava.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles toona, et autode maksustamise temaatika vajab terviklikku lähenemist ning rahandusministeerium ja maksuamet vajavad selleks rohkem aega.

"Nende eelnõude menetlemisel oli tunnetatav liigne rutakus ning vähene dialoog huvigruppidega. Rahanduskomisjoni parlamentaarsel kuulamisel tuli selgelt välja täiendava analüüsi vajadus," märkis ta.

Rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul tehti see otsus tehtud veel tormakamalt kui eelnõud ise.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad