Autor: Tuuli Seinberg • 3. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virtuaalraha tulevik sõltub USA järelevalveorganitest

Populaarsust koguva virtuaalraha laiemat levikut takistavad regulatsioonide puudumine ning pettuste ja rahapesu oht.

KPMG hiljutisest analüüsist selgub, et paljud järelevalveasutused on jälginud uute valuutade arengut murega, tuues esile, et süsteemid võivad olla vastuvõtlikud rahapesule, terrorismi rahastamisele ja pettustele.  Esimesi samme valdkonna reguleerimiseks astuti USA-s: mullu märtsis avaldas Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) juhised, mis proovisid luua selgust digitaalraha haldamises. Kuna USA regulaatoreid võetakse mujal maailmas eeskujuks, siis tõenäoliselt allutatakse mitmed virtuaalrahad peagi samadele reeglitele, mis kehtivad tavapärastele maksevahenditele, märgitakse analüüsis.

Pankadele on tõenäoliselt suurimaks takistuseks uute valuutade anonüümsus, mis ei luba pankadel rakendada tavapäraseid pettustevastaseid protseduure.

Pangad suhtuvad virtuaalrahasse kolme moodi: ühed on seoses pettuste ohu ning järelevalveprobleemide tõttu pikema jututa sulgenud Bitcoini servereid opereerivate ettevõtete kontosid, teised proovivad virtuaalrahalt kasu lõigata ja kolmas, kõige suurem grupp, on võtnud äraootava seisukoha, mis KPMG hinnangul on tavalistele pankadele kõige mõistlikum valik.

Eriti viimane rühm peab hoolega jälgima, millise hoiaku võtavad lähema aasta jooksul virtuaalraha suhtes USA regulaatorid, samuti uurima uusi ärimudeleid, millega võivad esile tulla innovatiivsemad pangad ning jälgima, kui volatiilselt uued valuutad käituvad.

Digitaal- ja virtuaalraha populaarsus on viimasel ajal pidevalt kasvanud. Näiteks Bitcoiniga saab maksta enam kui 1000 veebilehel ning mullu aprillis kaasas USA päritolu Ripple investeeringuid sellistelt tuntud investoritelt nagu Andreessen Horowitz, FF Angel IV, Lightspeed Venture Partners ja Vast Ventures.

KPMG USA partner Mitch Siegel märgib analüüsis, et virtuaalraha tugevus ja populaarsus sõltub otseselt USA dollari tugevusest. Kui inflatsioon on madal ja dollar tugev, satub virtuaalraha ebaõnnestunud eksperimentide sekka, kuid inflatsiooni kiirenemisel on oodata huvi kasvu virtuaalrahade vastu.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 155 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku üle 155 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on üks juhtivaid rahvusvahelisi ärinõustamisfirmasid Baltikumis. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700