3. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Deklareerima peab ka kauplemistulu internetis

MTA tuletab meelde, et saadud tulu peavad deklareerima ka netiportaalides ja Facebook’is kaupu müüvad eraisikud.

Isiklikus kasutuses olnud esemete müük on maksuvaba, seega kui inimene müüb oma isiklikke kasutatud asju, tulu deklareerima ei pea.

Maksu- ja tolliamet pöörab juba eelmisest aastast suuremat tähelepanu internetis kaupu müüvatele eraisikutele, kontrolli tulemusel on tuvastatud registreerimata ettevõtluse kaudu kaupade müüki ligi 91 000 euro eest. Sellelt summalt oli jäetud tulu deklareerimata ligi 16 000 euro ulatuses. 

MTA kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik selgitas, et huviorbiidis olid just eraisikud, kes tegelevad erinevates internetiportaalides ja Facebookis kaubamüügiga, kuid on jätnud ettevõtlusega tegelemise registreerimata ja teenitud tulu deklareerimata.

Pärast maksuhalduri sekkumist on suurem osa kontrollitud isikutest teenitud tulu vabatahtlikult juurde deklareerinud või ettevõtluse registreerinud. Mitmed leheküljed on tegevuse ka lõpetanud.

Lemendiku sõnul väidetakse kontrollide käigus tihti, et müüakse isiklikke riideid ja et välisriigist tellitud kaubad on kõik isiklikuks kasutamiseks mõeldud. „Kuid väidete tõendamisega jäädakse tihti hätta, eriti kui müüakse uusi riideid või kui tellitud kogused on väga suured, samas kui inimesel ametlikud sissetulekud puuduvad.“

Seaduse kohaselt tuleb füüsilistel isikutel teenitud tulu deklareerida ja tasuda selle pealt maksud ning see kohustus ei sõltu sellest, kas tegemist on regulaarse või ühekordse tuluga ja kas see tulu teenitakse põhitööna või selle kõrvalt ettevõtlusega tegeledes.

Kui selgub, et inimene on teadlikult jätnud tulu deklareerimata, alustatakse tema suhtes ka väärteomenetlus. Trahv tulu varjamise eest füüsilisele isikule võib olla kuni 1200 eurot, juriidilisele isikule käibe varjamise eest aga kuni 13 000 eurot.

Möödunud aasta juulikuust on MTAs e-kaubanduse kontrollimiseks moodustatud töörühm, mis tegeleb vaid selle valdkonnaga, otsides registreerimata ettevõtlusega tegelejaid ja tulude deklareerimata jätjaid. Eraisikutest internetis kauplejad on kontrolli tulemusel juurde deklareerinud ligi 16 000 eurot tulu. E-kaubandusega tegelevatele ettevõtetele määrati juurde deklareerimata makse 45 600 eurot.

Autor: Ave Lepik, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700