Autor: Tuuli Seinberg • 28. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas registreerimine seminarile Äritegevus ja maksustamine Soomes

Soome maksuseadusi ja äritegevuse alustamist tutvustavad praktiliste näidete varal tippadvokaadid ja audiitorid.

Soome ärimaastikul seigelnud ettevõtjad ja raamatupidajad teavad, et sealne maksusüsteem on Eesti omast üpris erinev, mistõttu võivad ka edukad ja paljutõotavad äriplaanid ootamatult makseraskustesse takerduda.

Seminaril Äritegevus ja maksustamine Soomes aitavad tippadvokaadid ja audiitorid tegevjuhtidel ja raamatupidajatel komistuskividest üle saada ning lahkavad kõige põletavamaid maksustamisprobleeme kohtupraktikast pärit praktiliste näidete varal. Erilise luubi all on kõige enam segadust tekitav püsiva tegevuskoha temaatika, mida käsitletakse kolmest erinevast tahust.

Teadlik ja maksuseadustes hästi orienteeruv raamatupidaja või firmajuht on ka võõras riigis ettevõtte edu pant!

ÄRITEGEVUS JA MAKSUSTAMINE SOOMES: Kuidas Soome maksuseadustes edukalt orienteeruda

9. aprill 2014 hotell Kreutzwald

 KAVA:

• Millised on Soome maksusüsteemi eripärad ja kuidas neis edukalt orienteeruda?Ettevõtluse õiguslikud vormid. Ettevõtte registreerimine ja maksustamine. Maksustamise nüansid erinevates valdkondades (ehitus, IT, tootearendus, e-kaubandus jms). Soome regulatsioon ja kohtupraktika. Soome maksusüsteemi eripärad; tööandja või töötaja maksud. Erisoodustusmaks vs vastuvõtukulud. Dividendid, intressid ja litsentsitasud. Käibemaks. „Võtmeisiku“ tulumaks. Maksumuudatused 2014. Üks vaatenurk püsivale tegevuskohale. Näited kohtupraktikast.

Advokaadibüroo Hedman Partners partner ja vandeadvokaat  Kalle Pedak

• Kuidas lahendada püsiva tegevuskohaga seonduvaid probleeme?Samaaegsed nõuded Eestis ja Soomes. Soome hüppelauana Venemaale. Teine vaatenurk püsivale tegevuskohale. Näited kohtupraktikast.

Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat ja piiriüleste  maksuprobleemide spetsialist Paul Künnap

• Kuidas on tulusam käibemaksu deklareerida ja tagasi taotleda?Käibemaksukohuslaseks registreerumine vs pöördmaksustamine. Soomes maksustatud tulu ja käibe maksustamine ja arvestamine Eestis. Rahvusvaheliste tehingute käibemaksustamine.

Juhtiv maksunõustaja ja vandeaudiitor Tõnis Jakob

• Kas Soome lähetada või töötada Soomes? Lähivaade lähetusele, residentsusele ja töötaja maksustamisele

Millal töölähetus on töölähetus? Tööõigus, sotsiaalkindlustus ja tulumaks. Näited kohtupraktikast. Töötaja residentsus vs mitteresidentsus.

Advokaadibüroo Sorainen partner ja vandeadvokaat Kaido Loor

 Mida tasub teada Eesti-Soome maksulepingust?Piiriülese maksustamisega seotud kohtukaasused Eestis. Eesti-Soome maksuleping teoorias ja praktikas. Kolmas vaatenurk püsivale tegevuskohale. Näited kohtupraktikast.

Advokaadibüroo HansaLaw  juhtivpartner ja vandeadvokaat Vahur Kivistik

VAATA KAVA

REGISTREERU

Soodushind kuni 1. aprillini 179€ +km (km-ga 214,8) või kohtade täitumiseni. Tavahind soodushinnaga kohtade arvu täitumisel ja alates 2. aprillist 249€ (km-ga 298,8).

 

ARVUTAMISTESTI LAHENDUSED:

• Kuigi iga turist maksis 9€, ei makstud seda hotellile. Igaüks maksis 8.33€ hotellile (8.33€ × 3 = 25€ ning 0.66€  toateenijale (0.66€ × 3 = 2€), nii et kokku kulus 27€.  25€ + 2€ = 27€.

Algsumma 30€ =25€ administraatorile, 2€ toateenijale 3€ turistidele tagasi. Pärast tagastust on makse suurus 27€.Tehted on järgmised:• 30€ (algne makse) = 25€ (administraatorile) + 2€ (toateenijale) + 3€ (tagastus)• 27€ (netomakse) = 25€ (administraatorile) + 2€ (toateenijale)• 27€ (lõplik makse) - 2€ (toateenijale) = 25€ (administraatorile)

•See on kahe tundmatuga võrrand, kus on vaja teha kaks tehet. X tähistab lehmade arvu ja Y kanade arvu.

X+Y=30Kuna lehmadel on neli jalga ja kanadel on kaks, teeme eraldi tehte jalgade kohta.4X+2Y=74

X=30-Y

4x (30-Y)+2Y=74120-4Y+2Y=74-2Y=74-120=-46Y=23Talunikul on 23 kana ja 7 lehma.

•Kui 20 füüsikatudengit õpib ka matemaatikat ja pooled matemaatikatudengid õpivad füüsikat, peab matemaatikakursusel olema 40 tudengit. Kui pooled 30 kirjandustudengist õpivad ka matemaatikat, on neid kokku 15. Et ükski kirjandustudeng ei õpi füüsikat, on matemaatikakursusel ainult 5 tudengit, kes ei õpi ei füüsikat ega kirjandust.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700