Autor: Tuuli Seinberg • 25. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus kiitis heaks eurotoetuste kasutamise

Aastail 2014-2020 saab Eesti koos põllumajanduse otsetoetustega Euroopa Liidu fondidest 5,9 miljardit. 

Aastail 2014-2020 saab Eesti koos põllumajanduse otsetoetustega Euroopa Liidu fondidest kokku 5,9 miljardit eurot, mis on 907 miljonit rohkem kui ajavahemikul 2007-2013. Näiteks suureneb struktuuri- ja investeerimisfondide toetus eelmise perioodiga võrreldes 161 miljoni võrra.

Eesti maksab Euroopa Liidu eelarvesse umbes 1,4 miljardit eurot. Seega saab Eesti järgmisel seitsmel aastal liidu eelarvest 4,5 miljardit rohkem, kui sinna ise sisse maksab.

3,5 miljardit eurot kogusummast on struktuuritoetus, mis suunatakse kuue prioriteedi - haridus, majandus, keskkond, energeetika, transport ja infotehnoloogia - arendamisse. Need valdkonnad tõstavad kõige paremini Eesti konkurentsivõimet ning mõjutavad püsivalt ja positiivselt ka teiste elualade arengut.

Kui siiani on Eesti euroraha toel korda saanud suure osa riigi baastaristust, siis nüüd on keskmes tark majanduskasv ning inimeste heaolu ja konkurentsivõime tõstmine tööturul osalemiseks. Lisaks struktuuritoetusele on Eestile Maaelu fondist toetust ette nähtud 766 miljonit ja kalandusfondi toetuse mahuks on esialgu prognoositud 84 miljonit eurot.

Strateegiadokumentide koostamisel lähtuti valitsuskabineti 6. novembril 2011 nõupidamisel kokku lepitud planeerimise põhimõtetest, mille kohaselt tuleb vahendid kontsentreerida piiratud arvu oluliste strateegiliste eesmärkide saavutamisele. Planeerimisel tuleb arvestada tegevuste pikaajalise mõju ja rakendusvõimega.

Euroopa Liidu vahendid on ühekordne võimendus Eestis oluliste muutuste saavutamiseks. Vahendite kasutamine peab kaasa tooma arenguhüppe, suurendades mõnes valdkonnas, sektoris või majandusharus eesmärkide elluviimise tõhusust, mõjusust või kvaliteeti ja tuues kaasa positiivse järelmõju – nt struktuursete reformide ja võtmealgatuste käimalükkamine ning elluviimine.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700