20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljud eestlased maksavad maksud valesse riiki

Tuhanded nii Soomes kui Eestis töötavad isikud maksavad sotsiaalkindlustusmakse kahte riiki, teatas Soome saatkond Tallinnas.

"Inimese enda huvides on uurida enne Soomes töötamise algust, kumma riigi sotsiaalkaitse alla ta kuulub: kui olukord on selge, saab ta talle ettenähtud soodustused," selgitas sotsiaalkindlustusameti esindaja Monika Toiger.

Tööjõu kasvav liikuvus tekitab ka palju tahtmatult valesti kindlustamise olukordi - sotsiaalkindlustusmakse makstakse samaaegselt nii Soomes kui ka Eestis. Maksude topelt maksmine ei anna õigust saada sama perioodi eest pensioni kahest riigist ega muudki sotsiaalset kaitset, see võib ainult raskendada soodustuste saamist.

EL kindlustamisreeglite kohaselt võib pensioni koguneda ainult ühte riiki korraga ja sotsiaalsoodustusi, näiteks haiguspäevaraha, saab ainult ühest riigist. Õigesti makstud maksud garanteerivad töötaja õigeaegse ja õige suurusega pensioni, teatas Soome saatkond.

"Kui elad Eestis ja töötad nii Soomes kui Eestis, selgita väja oma kindlustusolukord Eesti sotsiaalkindlustusametist," soovitas Eläketurvakeskuse rahvusvaheliste asjade spetsialist Marjaana Lundqvist.

Kattuv kindlustamine tähendab näiteks seda, et Eesti töötaja töötab osa kuust Eestis ja sotsiaalmaksud makstakse Eestisse. Samal ajal töötab töötaja Soomes Soome tööandja teenistuses ja tema eest tasutakse sotsiaalmakse ka Soomes.

Mõlemate riigi tööandjad peavad maksma sotsiaalkindlustusmaksud samasse riiki. Olukordade korrigeerimine tagantjärele on tülikas, kinnitas Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kindlustusosakonna rahvusvahelise osakonna juhataja Carin Lindqvist-Virtanen.

Kahes riigis samaaegselt kindlustatud isikute arvu on raske hinnata. Töötajad vahetavad sageli töökohti ja kahes riigis töötavate isikute kohta ei ole olemas ühisregistrit. See arv kasvab aga kiiresti ja kattuvalt kindlustatud isikute olukorra väljaselgitamised on viimastel aastatel mitmekordistunud.

Hetkel on väljaselgitamisel sadu kindlustusolukordi. Nähtuse kogu ulatust ei tea keegi, aga Eläketurvakeskuse hinnangul puudutab probleem tuhandeid, märkis Marjaana Lundqvist Eläketurvakeskusest.

Möödunud aastal töötas Soomes umbes 60 000 Soomes või Eestis kindlustatud eestlast. See arv kasvab, nagu ka mõlema riigi ametiasutuste klientuur.

Eläketurvakeskuse andmeil on umbes 57 000 eestlasele kogunenud pensioni Soomes. See arv on viie aastaga kahekordistunud.

Kindlustusprobleemide vältimiseks korraldab Eläketurvakeskus koostöös Eesti sotsiaalkindlustusametiga Eestis ulatusliku teavituskampaania "Topelt ei maksa maksta", mis algab 25. veebruaril.

Autor: Indrek Kald, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700