17. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: firmad ei soovi enam pikki üürilepinguid

Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade juhtivkonsultandi Fred Linnuküti sõnul ei soovi ettevõtted enam kulukaid ja pikki üürilepinguid.

"Mitmetes Tallinna büroo-, tootmis- ja laohoonetes hakkavad lõppema kallid tähtajalised üürilepingud, mis on sõlmitud aastatel 2004-2006. Üürnikud on asunud otsima senisest soodsamaid hindu ja kvaliteetsemaid ruume," märkis ta pressiteates.

Kuna ettevõtete jaoks hakkavad vanad, enamasti nõukogude-aegsed hooned tema sõnul ammenduma, on nad aegsasti asunud otsima uusi kaasaegseid ruume. "Olemasolevate pindade omanikud teavad seda ning pakuvad lahenduseks ruumide renoveerimist ja tehnosüsteemide uuendamist. Samuti ollakse valmis senistele üürnikele vastu tulema hinnas. See ei anna aga siiski alati uute ruumide mõõtu välja," selgitas Linnukütt.

Turg pakub tema sõnul täna juba palju enamat – kaasaegseid tehnosüsteeme, avaramaid ruume ja vaadet ning keskkonnasõbralikumat lähenemist hoonete kütte- ja jahutussüsteemidele.

Aastail 2004-2006 sõlmitud tähtajalised üürilepingud on Linnuküti kinnitusel märgatavalt kõrgemate tasudega, kui täna saada olevate uute ruumide pakkumishinnad.

"Kuna lepingu ennetähtaegne lõpetamine toob kaasa üürnikule väga suured trahvid, kasutavad nad järele jäänud aega uue koha otsimiseks ja planeerimiseks. Paljudel arendajatel on kinnistuid, kus on võimalik pakkuda igale kliendile just tema soovidele vastavat lahendust. Selline protsess võtab aega kuni 18 kuud," lisas ta.

Kümneaastased tähtajalised lepingud on nüüd Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade juhtivkonsultandi sõnul pigem erand kui reegel. "Üürnikud ei soovi end kiirelt muutuvas ühis- ja keskkonnas ühe üürileandja või kohaga liialt pikalt siduda. Lepingud sõlmitakse enamasti põhimõttel 5+5 aastat. Büroode puhul ei ole erandlik ka kolmeaastane leping," kinnitas ta.

Pinnad, kust ära kolitakse, asendatakse Linnuküti sõnul kas uute hoonetega või üüritakse neid välja soodsamat hinda otsivatele alustavatele ettevõtetele. "Hiljem lähevad samad hooned aga kapitaalremonti, mille järel jõuavad need uuesti üüriturule, pakkudes kvaliteetset, samas soodsamat hinda," märkis ta.

Autor: Indrek Kald, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700