14. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused seoses tuludeklaratsioonidega

Selle nädala lõpust alates on võimalik hakata esitama füüsilise isiku tuludeklaratsioone, millega kaasnevad sel aastal mõned olulised muudatused.

Esimese muudatusena tõi maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde välja kasvava metsa raieõiguse ja metsamaterjali müügi, mida on võimalik nüüd maksustada osaliselt. See tähendab, et kui seni sai deklareerimisel valida, kas maksustati kohe kõik või lükati kogu maksustamisele kuuluv kasu edasi järgmistele perioodidele, siis nüüd on võimalus tekkinud kasu osaliselt maksustada.

Järgmiseks on Udde sõnul nii-öelda mugavustoode, et kõik maksumaksjad saavad kogu deklaratsiooni esitamise vältel tutvuda kõigi oma nõuetega, mis on maksu- ja tolliametis. Varem sai seda teha alles siis, kui deklaratsiooni kinnitati, aga nüüd saab eelnevalt vaadata, kas on näiteks võlgu maksuameti ees, kohtutäituri nõudeid või tulevikus tekkivaid nõudeid, nagu maamaks.

Ta selgitas lähemalt ka IBAN pangakonto numbritega seonduvat. Nimelt ei pea maksumaksjad muretsema oma uue kontonumbri pärast, sest neil, kelle kohta on maksuametil info olemas, muudab amet ise numbri nõuetekohaseks. Samuti konverteerib maksuameti süsteem lühema numbri korrektseks.

Lisaks on väike muudatus mitteresidentidele. Kui mitteresident esitab Eestis tuludeklaratsiooni ja kui tema Eesti tulud olid kogutuludest alla 75%, siis ta saab kasutada ainult üldist maksuvaba tulu ja täiendavad maksuvaba tulu pensionilt proportsionaalselt Eesti tuluga. Varem sai kasutada ka muid kulutusi.

Kõige värskem muudatus on seotud nõuete rahuldamisega tulumaksu tagastamisel – vastav seadusemuudatus võeti alles hiljuti riigikogus vastu. Udde selgitas: „Kui me hakkame tulumaksu tagastama, siis tavaliselt võtame ära näiteks maksuameti võlad, riigivõlad, kohtutäituri võlad. Nüüd on muudetud seda, et kui kohtutäitur on esitanud tulumaksutagastuse peale elatise nõude, siis see rahuldatakse esmajärjekorras. Alles seejärel saab riik kätte oma maksuvõlad.“

See peaks tooma leevendust neile, kes on kimpus elatise nõudega. Udde sõnul on elatisenõudeid sel aastal ligi 8000 inimese vastu summas üle 38 miljoni euro. Kõige suurem nõue on üle 130 000 euro.

Tulumaksutagastuse kiirendamine. Nagu igal aastal, on osal maksumaksjatel võimalik tulumaks kiiremini tagasi saada, kui teistel. Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann rääkis, et mõni aasta tagasi lisatud kaks täiendavat tingimust, mis pidanuks kaasa aitama õiguskuulekuse paranemisele, on juba mõju avaldanud. Need on võimalus tagastus kiirelt tagasi saada, kui 2012. aasta tuludeklaratsioon oli esitatud hiljemalt möödunud aasta 2. aprilliks ja kui ei olnud maksuvõlgasid perioodil 15.02.2013-14.02.2014.

„Täna me saame näidata numbreid viimase kolme aasta kohta, kus see kahe kriteeriumi lisamine on andnud tulemust nii tähtaegse esitamise kui ka võlglaste osas. Vastavalt, kui 2011 oli üle 28 000 hilineja ja 75 000 võlglast, siis juba 2013 oli hilinejaid natuke alla 12 000 ja võlglasi 49 500,“ täpsustas Reitmann.

Lisaks nendele kahele tingimusele tagavad tulumaksu kiirema tagastamise ka deklaratsiooni esitamine elektroonselt ja kui deklaratsioon ei vaja lisakontrolli.

Pärandvara valesti maksustatud. Üks teatud mõttes muutus on seotud ka pärandvara müümisega. Nimelt kirjutab tänane Postimees, et maksuamet on viimased 20 aastat lähtunud põhimõttest, et pärandina saadud vara loetakse nullväärtusega soetatuks, mis tähendab, et vara edasi müües tuleb sellelt tasuda täissummas tulumaksu.

Eilsest riigikohtu otsusest aga selgus, et võrdse kohtlemise põhimõttest lähtuvalt tuleb pärijat maksustada samamoodi, nagu oleks maksustatud pärandaja, kui too oleks eluajal korteri võõrandanud. See omakorda tähendab, et pärijal on õigus vähendada vara võõrandamisest saadud kasu sama vara soetusmaksumuse võrra. Ehk kui pärandina saadud korter on omandatud näiteks 50 000 euro eest, aga müüakse 70 000 euroga, maksustatakse vaid 20 000 eurot, mis müügi pealt nii-öelda lisaks teeniti.

Udde sõnul hakatakse kõiki selliseid juhtumeid ükshaaval läbi vaatama.

„Mitte me ei lase deklaratsiooni parandada, vaid see peab olema kindlasti dokumentaalselt tõestatud, et see, kes pärandas, on teinud soetusmaksumuseks sellise summa. Seda on ka riigikohus öelnud. Antud kohtuvaidlus läheb siis tagasi, kus kohtulikult hakatakse selgeks tegema, kui suur on selle vara soetusmaksumus,“ rääkis Udde.

Inimesi, keda pärandvara valesti maksustamine võib puudutada, on maksuameti hinnangul veidi üle tuhande.

Autor: Kadrin Karner, Kadri Põlendik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700