Mõis: end ehitakse võõraste sulgedega

Ettevõtja Jüri Mõis ütles, et kui avaldada ettevõtete makstud maksud, siis sellisel autahvlil ehitakse end võõraste sulgedega.

Rahandusministeerium koostas seadusemuudatuse, mille jõustumisel hakkab maksuamet kord kvartalis oma koduleheküljel avaldama ettevõtete poolt riigieelarvesse tasutud erinevate maksude summasid.

"Täitsa okei. Minul sellega mingit muret pole, ettevõtjale see ka tüli ei tee ja korraloomisest oleme kõik huvitatud," oli Mõisa esimene reaktsioon. Mõis ei usu siiski, et selline meede maksulaekumisi reaalselt mõjutama hakkab. "Mingil määral võib-olla esimeste kohtade omanikud hakkavad seda tõesti autahvlina võtma, mine sa tea," lisas ta samas. Mõis selgitas, et ettevõttel ei ole konkreetset hinge sees ehk konkreetset nägu. "Kui hakataks isikustama, et kes on rohkem maksu maksnud, siis selle hääl peaks nagu kõvemini kõlama ka, aga seda kardab poliitiline süsteem ju kõige rohkem," märkis Mõis, kes pooldab hoopis füüsiliste isikute tulude avalikustamist sarnaselt Soomele.

Mõisa sõnul tuleb pöialt hoida, et poliitikud ja ametnikud järjekordset maksu-uuendust avalikkusele õigesti müüksid. "Ma tunnen nende pärast hirmu, kuna nende varasemad teod on maksu-uuenduste tutvustamisel olnud väga konarlikud," viitas Mõis ja tõi näiteks ettevõtetele ostetavate autode käibemaksutagastuse piiramise idee, mis tema arvates oli väga õige ja vajalik, kuid täiesti valesti presenteeritud ja seetõttu rikutud.

Mõis tõi välja, et ettevõttepõhine maksumaksjate pingerivi võib olla ka enese võõraste sulgedega ehtimine, sest näiteks käibemaksu saavadki kinni pidada ainult teatud ettevõtjad. "Kui mina ostan leiva ja maksan selle eest koos käibemaksuga, siis Prisma paneb selle oma autahvlile," näitlikustas Mõis.

Ka rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juht Lemmi Oro selgitas, et näiteks tublid eksportöörid ei maksa riigile käibemaksu, sest ekspordivad 0-käibemaksuga. Samuti võib vaielda, kas füüsiliste isikute ehk ettevõtte töötajate tulumaks peaks kajastuma ettevõtete makstud maksude hulgas. Samas saab iga ettevõtja Oro sõnul selgitada, kuidas tema makstud maksud kujunesid.

Kuidas ettevõtete makstud makse tahetakse avalikustama hakata, loe siit.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad