Autor: Kadrin Karner • 11. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maris Lauri: odavast tootmisest peab lahti saama

Eesti majandus jääb ühe koha peale tiksuma, kui ei muudeta tootmispõhimõtteid, arvab majandusanalüütik Maris Lauri.

Lauri hinnangul on SKP nullkasv eelmise aasta viimases kvartalis ootuspärane. "Meie põhilised eksportturud on kehvas seisus ja kui neis riikides midagi paranebki, läheb aega, enne kui muutused meieni jõuavad," selgitas ta.

Teiseks põhjuseks on Lauri sõnul see, et Eesti majanduses pole toimunud uuendusi. "Meie ettevõtetel ja majandusel on tõsised probleemid: vanamoodi ei saa enam edasi mina, aga tundub, et ei osata ka midagi edasi teha," ütles ta. Suurteks arengutõketeks peab ta nii ideede kui ka nende elluviimiseks vajaminevate ressursside puudust.

"Ei saa loota ainult sellele, et Soomel hakkaks paremini minema. Me peame ka ise midagi tegema, et asjad edenema hakkaks," märkis Lauri. Tema arvates on oluline muuta tootmispõhimõtteid ja vaadata üle, mille arvelt Eesti majandus kasvab ning millised on meie konkurentsieelised.

"Eesti majanduses on vaja revolutsiooni. Mitte küll lammutavat, aga just muutvat," ütles Lauri. Näiteks peab ta oluliseks, et kaoks odav tootmine. "Seda ei tohi taga nutta. Me peaks oleme rõõmsad, kui sellest lõpuks ometi lahti saame," ütles ta ja lisas, et minevikus on odava tootmise pealt küll hästi teenitud, kuid enam pole sellega midagi peale hakata.

Statistikaameti andmeil kasvas Eesti majandus varasema aastaga võrreldes 0,7%, möödunud aasta IV kvartali SKP muutus oli 2012. aasta viimase kvartaliga võrreldes 0%.

Maris Lauriga vestles Eliisa Matsalu Äripäevast.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700