MTA arutas Erametsakeskusega võitlust maksupetturitega

Maksu- ja tolliamet ning sihtasutus Erametsakeskus arutasid koostööd metsanduse maksukeskkonna parandamiseks.

29. jaanuaril kohtusid maksu- ja tolliameti (MTA) ja Erametsakeskuse (EMK) esindajad, et rääkida koostööst ja infovahetusest metsandussektoris maksukuulekuse suurendamiseks.

MTA andis ülevaate füüsiliste isikute poolt makstavast tulumaksust metsamüügi tehingutel. 2012. aastal deklareerisid metsaomanikud metsamüügi tulu 29 miljonit eurot ning maksid riigile tulumaksu 1,8 miljonit eurot. Maksukäitumine on aastate jooksul märkimisväärselt paranenud.

Alates üle-eelmisest aastast on tulumaksuseaduse muudatustega antud metsaomanikele ka võimalus lükata tulumaksu tasumine kolme aasta võrra edasi ja teha selle eest metsakasvatustöid. Seda võimalust kasutas üle 32% mullu tulu deklareerinud metsaomanikest.

Oluliselt on paranenud ka metsaseaduse alusel esitatavate metsamaterjali ja raieõiguse ostu-müügiteatiste esitamine, metsaomanike teadlikkus esitamise kohustusest. MTA märgib, et siiski ei saa veel teatiste esitamisega rahul olla, kuna  praeguse statistika kohaselt on ligi 30% metsa ostu-müügitehingutest veel teatistega katmata.

Selles osas on MTA-l suured ootused EMK-le ning metsaühistutele, kes metsaomanike teadlikkust suurendada saaksid.

EMK viitas puiduturult tulevatele signaalidele, mille kohaselt tehakse kasvava metsa raieõiguste enampakkumistel kohati ebamõistlikult kõrgeid pakkumisi, tihti puiduturul täiesti tundmatute, äsja loodud ettevõtete poolt. On kahtlusi, et turutaset ületavate pakkumiste tegemine võib olla seotud ka maksukohustuste täitmata jätmisega.

MTA pakkus välja abi enampakkumisi korraldavatele metsaühistutele – korraldajal oleks võimalus küsida MTA-lt andmeid pakkuja maksekäitumise kohta, veendumaks  tema usaldusväärsuses. See saaks võimalikuks pärast konkreetse sätte sissekirjutamist enampakkumise tingimustesse. Täpsem infovahetuse kord lepitakse edaspidi kokku. EMK konsulteerib nimetatud küsimuses metsaühistutega.

Lepiti kokku ka EMK poolt makstavate metsakasvatustoetuste kohta MTA-le info saatmine, kuna saadud toetuse eest tehtud kulutusi ei ole metsaomanikul õigus maksustatavast tulust maha arvata.

Otsustati ühiselt jätkata metsanduse maksustamise küsimustes koolituste korraldamist metsaühistute personalile ja metsaomanikele. Teavitamist maksukohustusest, aga ka maksuseadustes sisalduvatest võimalustest, peavad osapooled parimaks viisiks metsaomanike hea maksukäitumise saavutamisel. Ühine infopäev metsaühistutele on plaanis juba 27. veebruaril Paides.

Osale arutelus

  • Indrek Kald, Kadrin Karner

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad