Autor: Kadrin Karner • 7. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus jaanuaris mullusest 87,1% enam

Jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 547,6 miljonit eurot makse ehk 10 protsenti aastasest eelarvest. Suurt kasvu näitas juriidilise isiku tulumaks, mida maksti erasektori dividendidelt, samal ajal kütuseaktsiis näitas taas vähenemist. 

Juriidilise isiku tulumaksu laekumine kasvas jaanuaris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes koguni 87,1 protsenti 55,1 miljoni euroni. Tugeva kasvu põhjustasid erasektori dividendid. Kui riigiosalusega ettevõtete ja asutuste dividendid kasvasid aastases võrdluses kolm protsenti, siis erasektori panuse kasv kasumieraldistelt oli 130,8 protsenti, teatas Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Sven Kirsipuu. Avalikust sektorist tasusid detsembris suuremaid kasumieraldisi Eesti Energia ja Riigimetsa Majandamise Keskus. Erasektori dividendide kasvu jätkumine viitab eelkõige vähesele investeerimisaktiivsusele ning kogunenud kasumitele.

Tööjõumaksude laekumised kasvavad stabiilselt kooskõlas hõive ning keskmise palga arengutega. Hasartmängumaksu laekus jaanuaris 2,1 miljonit eurot ehk 18,3 protsenti rohkem kui 2013. aasta alguses. Kasvu vedas eelkõige loteriidelt tasutud maks, mis suurenes pea kolmandiku võrra ehk 29,6 protsenti. Veidi vähem panustasid mänguautomaatide  ja mängulaudade suurenenud arv, millelt laekumine suurenes kokku 8,2 protsenti. Laekumist  kasvatas  ka  uute mängukohtade avamine. Tulu kaughasartmängudelt ja õnnemänguturniiridelt kasvas  jaanuaris 19,4 protsenti, kuid nende osakaal kogulaekumises jääb alla nelja protsendi ja mõju kogulaekumisele on seega tagasihoidlik.

Pikemaajaline areng hasartmängumaksu laekumises näitab, et loteriidelt laekuva maksu osakaal on aasta-aastalt suurenenud. Aastatel 2011-2013 on tasumised loteriidelt kasvanud 31,4 protsenti, laekumise osakaal kogulaekumises on samal ajal suurenenud 32,8 protsendilt 38,5 protsendini. Kõige suurema mõjuga mänguautomaatide ja –laudade osakaal on seejuures vähenenud 64,2 protsendilt  56,7 protsendile.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700