Autor: Kadrin Karner • 5. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata e-maksuametis oma tuludeklaratsiooni andmeid

Tänasest kuni reeeni (7.veebruar) saab e-maksuametis vaadata maksu- ja tolliametile teadaolevaid andmeid oma kulude ja tulude kohta. Vaata andmeid rubriigis „2013. aasta tuludeklaratsiooni MTA andmed".

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde soovitab selleks, et tulude deklareerimine oleks lihtne ja kiire, esitatud andmeid eelnevalt kontrollida ning võimalikud vead kohe kõrvaldada. „Andmete parandamine enne tuludeklaratsiooni täitmist on kiire ja sujuva tulude deklareerimise eeldus.“

 „Juhul, kui e-maksuameti infolehel mingid andmed puuduvad või need erinevad kliendile teadaolevatest, palume pöörduda väljamakse tegija või kulu saaja poole palvega puuduvad andmed maksuhaldurile elektrooniliselt esitada või esitatud andmed parandada,“ selgitas Udde ameti pressiteate vahendusel. Udde lisas, et kui puuduvad andmed aegsasti esitada ja vead korrigeerida, siis on ka ametil võimalik enammakstud tulumaksu kiiremini tagastada. „Hilisemad parandused tuleb kõik ükshaaval läbi töötada ning selle võrra viibib ka enammakstud tulumaksu tagastus.“

Kui tööandjad, koolitusasutused või teised asutused ei saa andmeid elektrooniliselt esitada või neid parandada, peab tulu deklareerija andmed tuludeklaratsioonil ise parandama ning esitama ka kulu tegemist tõendavad dokumendid. Laenuintresside andmeid saab oma eeltäidetud tuludeklaratsiooni jaoks edastada elektrooniliselt läbi internetipankade. Täiendavat infot intresside kohta saab klient oma pangast. Sel aastal kontrollib maksuhaldur 2013. aastal võetud eluasemelaenude puhul laenuintresside õiget deklareerimist ja laenu sihtotstarbelist kasutamist, et tagada õige deklareerimine kohe esimesel aastal.

 Udde sõnul on amet e-teenuste kättesaadavust nutiseadmetes jõudsalt edasi arendanud. „Juba eelmisel aastal sai tuludeklaratsiooni teatud juhtudel esitada nutitelefoniga, kuid tänavu pakume lisaks võimalust vaadata juba oma tuludeklaratsiooni eelvaadet nutiversioonis," ütles Udde. Samuti on avatud mugav võimalus investeerimiskonto kasutajatele, kes ei pea andmeid ise käsitsi tuludeklaratsioonile kandma, vaid saavad seda teha elektroonselt saates need oma internetipangast otse tuludeklaratsioonile.

E-maksuametis/e-tollis saab tuludeklaratsiooni esitada alates 15. veebruarist.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt:  http://www.emta.ee/index.php?id=26806, ameti teenindusbüroodest või helistades maksu- ja tolliameti infotelefonidele:

 1811 – deklareerimise kohta käivad küsimused;880 0811 – info füüsiliste isikute maksustamise kohta;880 0815 – abi elektroonilisel deklareerimisel. Infotelefonid töötavad esmaspäevast neljapäevani kl 8.30-16.30 ja reedeti 8.30-15.30.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700