4. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lastetuba ettevõttes teeb  vanemate elu mugavamaks

Kuigi ettevõtted rajavad kontorisse lastetoa ikka laste jaoks, on ruumi ehitades mõeldud eelkõige laste vanemate ehk firma töötajate peale.

“Spetsiaalselt lastele sisustatud oma tuba annab töötajatele rohkem võimalusi perega koos olla, samas on lapsed turvaliselt neile sobilikus keskkonnas ega sega vanematel töö tegemist,” rääkis Eesti Posti väliskommunikatsiooni juht Kadri Tonka.

Eesti Posti töötajatel tuli idee luua lastetuba 2011. aasta aprillis. Ruum valmis suuresti töötajate kätega, ka enamik mänguasjadest on töötajate annetatud. “Ka ideaalselt ruumiga sobituva ronimisnurga ehitas ettevõtte oma töötaja spetsiaalselt lastetoa jaoks,” lisas Tonka. Tema sõnul ei olnud lastetoa loomine ettevõttele kuigi kulukas just tänu firma usinate töötajate suurele abile.

Kõige rohkem on Eesti Posti lastetoas lapsi olnud õpetajate streigi ajal, suurem on külastatavus ka suvekuudel, kui lasteaiad on kinni, ja kooli­vaheaegadel. “Lastetuppa on oodatud lapsed alates kolmandast eluaastast. Laste heaolu eest vastutab mängutoas spetsiaalse ettevalmistuse saanud lapse­hoidja, kes korraldab toas laste tegevust, mängib ja meisterdab nendega,” rääkis Tonka.

Tema sõnul käivad lapsed suvisel ja soojemal ajal ka Kadrioru pargis mängimas, turvavestid seljas, või Miia-Milla-Manda muuseumis. “Mängutoa hoidjad on aidanud ettevõtet ka lasteürituste korraldamisel, näiteks laste jõulupeol,” märkis Tonka.

Õnnelik lapsevanem on rahulolev töötaja

Peamiselt kasutavad Eesti Posti peamajas asuvat lastetuba peamaja töötajad, aga lapsi on sinna toonud ka töötajad nii postkontorist kui ka kandekeskusest. “Lastetuba on hea võimalus ka neile, kes kaugemalt Eestist peakontorisse mõnele koolitusele sõitma peavad, kuid kellel pole võimalust last koju jätta,” lisas Tonka.

 Millal lastetuba end Eesti Posti jaoks ära tasub? Kadri Tonka sõnul seda nii arvutada ei saagi. “Aga igal juhul see tasub ära, sest õnnelik lapsevanem on rahulolev töötaja.”

Lapsed tulid kontorisse aega parajaks tegema

Ka Swed­banki peamajja kerkis lastetuba töötajate initsiatiivil: töötajad käisid mõtte välja kolme aasta eest panga Hea Idee konkursil.

“Meie peamajas töötab 1200 töötajat, kellest paljudel on koolieas lapsed. Kui lastel oli koolipäev läbi ja huviringideni mitu tundi aega, tuldi ikka ema-isa juurde kontorisse. Sama oli laste puhul, kes elavad kaugemal ja kes tulid ootama ema-isa tööpäeva lõppu, et siis koos koju minna. Eraldi kohta nendele lastele meil polnud ja ainus võimalus aega parajaks teha oli kontoris, mis pole mugav ei lapsele ega vanemale,” rääkis lastetoa loomise vajadusest Swedbanki personalidivisjoni spetsialist ja lastetoa projekti eestvedaja Urve Tamme.

Swedbank läks Tamme sõnul seda teed, et sisustas alustuseks väiksema n-ö proovilastetoa, et näha, kas ja kuidas tuba vastu võetakse. “Osa sisustusest oli meil juba olemas, juurde ostsime värvilisi matte, kus mõnusasti pikutada, mängulaua ja -toolid, Legosid, lastefilme. Lastetoa sisustamisele aitasid kaasa ka töötajad, kes tõid nii mänguasju kui raamatuid,” selgitas Tamme.

Algselt maksis lastetoa loomine Swedbankile vaid paarsada eurot, aga kuna ruum võeti väga hästi vastu, asutati tuba  2011. aasta kevadel teise kohta. Kulunud rahast pidas Tamme siiski olulisemaks toa loomiseks kokku pandud meeskonna entusiasmi ja pealehakkamist.

Swedbanki lastetuppa on oodatud kooli­ealised lapsed, kes saavad hakkama iseseisvalt. Päris järelevalveta aga lastetuba olla ei saa, seetõttu aitavad toimuval silma peal hoida panga raamatukoguhoidjad.

“Ka väiksemate laste vanematel on võimalik last mängutuppa tuua – vajadusel saavad nad tulla oma sülearvutiga tööle raamatukogusse ja läbi klaasi ise lapsel silma peal hoida,” tõi Tamme välja lastetoa asukohast tuleneva hüve. Swedbanki eri majades on kokku kolm lastetuba – kaks Tallinnas ja üks Tartus.

Lastetuba vähendab vanema logistikuametit

SEB personali ja koolituse divisjoni asedirektor ja kahe poja ema May Liis Musting ütles, et lapse­vanema elu on tihtilugu suur logistiline ülesanne. “Lapsevanem peab töökohustuste kõrvalt muretsema, kus laps saaks kooli ja trenni või kojusõidu vahel turvaliselt aega veeta,” selgitas ta.

Eelkõige suvele, aga ka igapäevale mõeldes avati SEB peamajas poolteise aasta eest laste mängu­tuba, mis on avatud igal tööpäeval. Sarnaselt teiste lastetubadega on seal olemas nii puhke- ja mängunurk kui ka koht koolitööde tegemiseks. Lastetoa loomine käis Mustingu sõnul kiiresti. “Võtsime otsuse vastu, otsisime ruumi ja kujundasime ning igati lastesõbralik koht oligi valmis.”

Ka SEB lastetuba aitasid sisustada töötajad ise, tuues palju mänguasju ja raamatuid. Mängutoa loomine läks SEB-le maksma umbes 1000 ­euro ringis. 

Lapsevanemad ootavad lastetoalt turvalisust

- Lastetuba on hea luua tsooni, kuhu pääseb uksekaardita, nii saavad lapsed tulla ja minna, ilma et vanemad neid saatma peaks. võiks lastetoas olla eraldi nurk või lauad. ja lamamismatid oleks head, sest lasevad lastel mõnusasti pikutada ja koolitundide järel end välja puhata. võiks laste­tuba olla valgusküllane ja suurte akendega. kui lastetoa läheduses on kohvik, kus lapsed saavad einestada. ei kulu lastetoa ehitusele palju, kui kaasata ka töötajad. lastetoas ei pea olema uued, oluline on, et need oleks terved ja puhtad.

- Koolitööde tegemiseks

 Pehmed tumbad

- Võimalusel

- Hea oleks,

Mõeldud peab olema sellele, millises vanuses lapsed on lastetuppa oodatud.Vanuse ja hulga järgi saab otsustada, kas lastetoas peaks olema päris hoidja või keegi, kes vahel lapsi kontrollib.- Raha

- Filmid, mängud ja mööbel

Allikas: Eesti Post, Swedbank, SEB

Kommentaar Martin Karro, SEB teenindusjuht, kahe tütre isaTurvaline lastetuba töö juures teeb igapäevaelu märksa mugavamaks. Näiteks kui on vaja lastega kuskile päevasele üritusele või arsti juurde minna, saab hommikul koos tööle tulla ja siit startida. See hoiab tööpäeva kaotsi minemast ja säästab edasi-tagasi sõitmisel palju aega.

Lastetuba hoiab tööpäeva ühes tükis

Esimene nõudmine lastetoale on see, et oleks turvaline. Siis saab lapsed rahuliku südamega mängima jätta, teades, et keegi võõras ruumidesse ei pääse, lapsed hulkuma ei lähe ega vigasta end. Loomulikult peavad olema mänguasjad, pusled ja televiisor multifilmide vaatamiseks. Eriti  mugav on, kui lastetoa juures asub klaasuksega suletav ruum, kus saab sülearvutiga tööd teha.

Autor: Kadrin Karner, Äripäev, Kadrin Karner

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700