Mõis: ettevõtjad võiksid rohkem makse maksta

Ärimees Jüri Mõis ütles, et astmeline tulumaks toimib äraspidiselt Eestis juba praegu, sest töötaja maksab 57% makse, ettevõtja vaid 26%.

„Erakond, keda mina olen pidanud rongijuhtideks, ei tee tööd, vaid on tegelikult restoranvagunis ja kakleb omavahel,“ rääkis Mõis eelmisel nädalal toimunud majanduskonverentsil.

Mõisa sõnul on töötajate ja ettevõtluse maksustamine Eestis hoopis erinev. „Eestis on loosung: ühetaolised maksud. Äkki tuleks selles suunas ka liikuda?“ küsis Mõis. „Häbi tunnistada, aga mina olen alati öelnud, et miks te ettevõtjaid nii vähe maksustate. Töötaja maksab ju tulumaksu, sotsiaalmaksu, ravikindlustusmaksu – kokku 57 protsenti. Ettevõtja maksab oma marginaalsed maksud ära – 26 protsenti koos luksusmaksuga – ja muid muresid tal pole. Kogu maksuseadus tuleks kompleksselt ette võtta ja suundumus peaks olema see, et ettevõtja ja töötaja maksustamine võrdsustada. Praegu on see üle kahe korra ettevõtja kasuks. Räägitakse, et vaja on astmelist tulumaksu. Astmeline tulumaks on ammu olemas, ainult valepidi – ettevõtja kasuks ja töötaja kahjuks,“ ütles Mõis.

Tema sõnul peab Eesti leidma ühiskonnasisese solidaarsuse, et jagada loodud uut väärtust võimalikult paljude ühiskonnaliikmete vahel, et kõigi talent saaks välja areneda. „Paljudel puudub selleks praegu materiaalne võimalus,“ ütles Mõis.

Mõis astus üles läinud nädalal toimunud Tallinna linna ja Keskerakonna majanduskonverentsil.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad