Autor: Juuli Laanemets • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on ESTA ja STEP2?

ESTA on keskpanga jaemaksesüsteem, mille kaudu arveldatakse umbes viiendik Eestis tehtavatest maksetest. Eesti Pank  sulgeb ESTA 31. jaanuari tööpäeva lõpus. Maksed liiguvad 1. veebruarist läbi üleeuroopalise jaemaksesüsteemi STEP2.

Eesti Pank on riigisiseseid pankadevahelisi jaemakseid arveldanud 1992. aastast. Praeguse jaemaksesüsteemiga alustati tööd 2005. aastal. Alates 2006. aasta oktoobrist on maksed Eestis toimunud praeguse kiiruse ja sagedusega – vahemikus kell 8.00–18.00 kümme korda päevas. Jaemaksesüsteemi ESTA töötamise ajal ehk kaheksa aasta ja nelja kuu jooksul on selles arveldatud üle 200 miljoni pankadevahelise makse koguväärtuses 232 miljardit eurot ehk päevas keskmiselt 95 000 makset 110 miljoni euro väärtuses.

Alates 2012 aastast on Eesti Pank teinud ettevalmistusi SEPA kasutuselevõtmiseks ja viia Eestis kasutatav pankadevaheline jaemaksesüsteem kooskõlla uute nõuetega. Tänu hanke tulemusele oli Eesti Pangal võimalik pakkuda kommertspankadele paremaid maksetingimusi ja soodsamat hinda (senisest kolmandiku võrra madalamat hinda ehk kaht eurosenti ühe makse kohta), ja arendada välja SEPA otsekorralduse teenus.

Euroopas tegutsevate jaemaksesüsteemide hinnad olid siiski soodsamad ja paljude Eestis tegutsevate pankade emapangad olid juba seotud üleeuroopalise arveldussüsteemiga STEP2, mistõttu ei valinud pangad Eesti Panga pakutavat lahendust. Pankadevahelist jaemaksete arveldamise teenust pakuvad Euroopas vaid mõned keskpangad (nt Saksamaa, Itaalia ja Austria).

Üleeuroopaline jaemaksesüsteem STEP2Maksesüsteemi STEP2 haldab erakapitalil põhinev ettevõte EBA Clearing, mis asutati 1998. aastal ja mille omanikud on praegu 63 Euroopa ja rahvusvahelist panka. EBA Clearing vastutab süsteemi töökindla ja tõrgeteta toimimise eest. Süsteemi järelevaatamise kohustus lasub Euroopa Keskpangal, kes jälgib, et süsteem töötaks tõhusalt ja et riskid oleksid maandatud.

Edaspidi jätkab Eesti Pank üleeuroopalise pankadevahelise kiirmaksete süsteemi TARGET2 Eesti osa haldamist. Kiirmaksete süsteemi kaudu on võimalik teha suuremahulisi makseid, mis jõuavad saajani umbes poole tunni jooksul.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700