Autor: Juuli Laanemets • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEPA muutis 4 asja

Alates 1. veebruarist kehtivad Eestis ühtsed üleeuroopalised maksetingimused (Single Euro Paymets Area – SEPA). Sellega kaasnevad muudatused puudutavad nii pankade erakliente kui ka ettevõtteid.

Eesti Pangaliidu tegevjuhi Katrin Talihärma sõnul on ettevalmistused kulgenud plaanipäraselt ja pangad üleminekuks valmis. “Iga üleminek tähendab muutusi. Viimase aasta jooksul on nii pangad kui ka ettevõtted näinud vaeva oma infosüsteemide uuendamise ja testimisega. Samuti on olulist tähelepanu pööratud klientide teavitamisele. Kõik osapooled on maksetingimuste ühtlustamiseks valmis,” ütles Talihärm.

SEPAst tingitud muutused• Olulise muutusena on 1. veebruarist Eestis kasutusel senisest pikemad kontonumbrid.

• Asendab varem kasutusel olnud otsekorraldusteenuse e-arve püsimakseks.• Ettevõtete poolt maksete tarkvaralisel panka saatmisel võetakse kasutusele uus sõnumiformaat.• Aeglustuvad pankadevahelised ülekanded.

Mitme muudatuse puhul kehtib Eestile üleminekuperiood. “Näiteks teisendavad pangad veel aasta jooksul makse algatamisel eraklientidele riigisisesed kontonumbrid automaatselt ise pikemale IBAN-kujule,” täpsustas Talihärm.

Otsekorralduselt e-arve püsimaksele ülemineku teevad kliendi eest pangad koostöös teenusepakkujatega. Need ettevõtted, kes e-arvele üle ei lähe, on andnud sellest klientidele ise või läbi panga teada. “Alates veebruarist tuleb selliste teenusepakkujate arved tasuda mingil alternatiivsel viisil, näiteks internetipangas või makseautomaadis,” kinnitas Talihärm.

Pankadevaheliste maksete arveldamine uues süsteemis muudab seniseid ülekandekiirusi. Kui raha peab teises pangas oleva saajani jõudma veel samal tööpäeval, siis tuleb makse algatada olenevalt pangast kella 15.00 ja 16.30 vahel. Pangasisesed maksed toimivad ka edaspidi samamoodi nagu seni. Sama panga sees liiguvad maksed ööpäev läbi, ka nädalavahetustel ja pühade ajal.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700