Ettevõtete võlakohustuste kasv aeglustus

Eesti Pank teatas, et ettevõtete võlakohustuse ja omakapitali suhe on viimase 10 aasta madalaim. Paranenud on ka ettevõtete likviidsus, hoiuste ja sulara maht on aastaga kasvanud 10 protsenti.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialist Taavi Raudsaar ütles, et ettevõtete võlakohustuste maht oli 2013. aasta kolmanda kvartali lõpus 0,7% suurem kui aasta eest. Teise kvartaliga võrreldes vähenesid võlad 1%.

Kodumaistest pankadest võetud laenude jääk suurenes kvartaliga ligikaudu 150 miljonit euro võrra, ent välismaalt võetud laenude jääk vähenes, kuna kaubandussektoris maksti tagasi ligikaudu 300 miljoni euro väärtuses lühiajalisi laene. „Samal ajal kasvas ettevõtete omakapital läbi reinvesteerimise suhteliselt kiiresti, alanes ettevõtete finantsvõimendus ehk võlakohustuste ja omakapitali suhe viimase 10 aasta madalaimale tasemele. Lisaks paranes ettevõtete likviidsus – ettevõtete käes oleva sularaha ja hoiuste maht kasvas aastaga 10%,“ võttis Raudsaar muutusi kokku.

Majapidamiste võlakohustuste seis paranes.
Majapidamiste rahaliste säästude, st hoiuste ja majapidamiste käes oleva sularaha, kasv on viimastes kvartalites mõnevõrra aeglustunud. Säästud kasvasid siiski 2013. aasta kolmanda kvartali lõpus aastavõrdluses ligikaudu 7%.

Majapidamiste võlakohustuste maht on hakanud tasapisi suurenema – eelmise kvartaliga võrreldes 29 miljoni euro võrra. Aastavõrdluses majapidamiste võlakohustused kolmandas kvartalis siiski veel veidi vähenesid. 

Raudsaar tõi välja, et reaalsektori (majapidamiste ja mittefinantssektori ettevõtete) võlakoormus ehk võla maht suhtena sisemajanduse koguprodukti (SKP) alanes kolmanda kvartali lõpuks 129%ni. Võrreldes kolme ja poole aasta taguse tipptasemega on võlakoormus vähenenud 37 protsendipunkti ja jõudnud 2006. aasta keskpaiga tasemele.

Tagasihoidliku laenuaktiivsuse tõttu oli Eesti majandus tervikuna 2013. aasta kolmandas kvartalis netolaenuandja, nagu aasta esimesel poolelgi. See tähendab, et välismaale paigutati või tagastati endiselt rohkem vahendeid kui sealt kaasati.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad