Töötleva tööstuse kasv endiselt heitlik

Eelmise aasta sügisel tõusis töötleva tööstuse toodang enim toiduainete, puidutöötlemise, kütteõlide ja elektriseadmete tootmisega tegelevates ettevõtetes.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles, et möödunud aasta novembris kasvas töötleva tööstuse toodang aastases võrdluses teist kuud järjest.“ Pärast augusti ja septembri langust kasvas töötleva tööstuse toodang oktoobris 6% ja novembris 2%. Toiduainete-, puidutööstuse ja elektriseadmete tootmise kasvu toetas ennekõike müük ekspordiks. Kütteõlide toodang tuleb peamiselt kolmest ettevõttest, mistõttu võib selle tegevusala toodang koos ekspordiga olla küllaltki volatiilne,“ selgitas Mertsina.

Mertsina sõnul pidurdas enam töötleva tööstuse kasvu kolmandat kuud järjest languses olev elektroonikaseadmete tootmine. Novembris vähenes elektroonikaseadmete tootmine aastases võrdluses 18%. „Osalt põhjustas sellist langust aastatagune kiiresti kõrgele tõusnud võrdlusbaas, kui 2012. aasta novembris kasvas elektroonikatööstus 64%. Languse taga on müügi tugev vähenemine USA-sse, Rootsi ja Itaaliasse,“ ütles Mertsina.

Kuigi elektroonikatööstuse toodang oli eelmise aasta teisel poolel languses, oli selle kasv esimesel poolaastal aastases võrdluses tugev (20%) ning andis sellega kogu aasta jooksul tugeva panuse töötleva tööstuse kasvu.

Vaatamata kaks kuud järjest kasvanud töötleva tööstuse toodangumahule, on töötleva tööstuse uued tellimused veel siiski väikesed ja ebakindlad. Kui aasta esimesel poolel kasvasid uued tellimused 8%, siis teisel poolaastal vähenesid 2%, novembris oli langus isegi 4%. Teisel poolaastal vähenesid nii ekspordi- kui kodumaisele turule müügi tellimused.

Kui töötleva tööstuse müük välisturule oli eelmisel aastal selgelt langeva trendiga, kasvades aasta esimesel poolaastal üle 8% ning teisel poolaastal alla 2%, siis müük koduturule käitus Mertsina sõnul oluliselt  stabiilsemalt, kasvades aasta esimese 11 kuuga 3%.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad