18. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toivo Ninnas: tulumaks on püha lehm

Tallink Grupi AS nõukogu esimehe Toivo Ninnase sõnul vajab tulumaksu teema arutamist küll, sest see on meil nagu püha lehm, mida keegi ei puuduta. 

„Saan aru, et riik ilma rahata elada ei saa, meil on vaja palka maksta õpetajatele ja politseinikele jne,“ märkis Ninnas. „Tuleb leida parem variant.“

Milline oleks parem variant, ei osanud Ninnas öelda. „Kogu aeg oli eesmärk tulumaksu vähendamine, aga samal ajal raha eelarves ei jätku. See on imelik, kui me ühest küljest leiutame uusi makse ja teisest küljest vähendame tulumaksu,“ sõnas Ninnas.

Ta lisas, et maksusüsteemi peaks läbi arutama ja leidma optimaalse lahenduse, mis vastab tänapäeva nõuetele. „Mitte nii, et raiutakse kivisse, et eesmärk on 1% alla lasta ja samal paneme muu maksu otsa,“ selgitas Ninnas.

Ninnase sõnul peaks võib-olla kehtestama astmelist tulumaksu. „Mulle praegune süsteem muidugi meeldib. Kui tuleks astmeline tulumaks, siis ma peaks rohkem maksma, aga rohkem ei tahaks maksta,“ sõnas Ninnas. „Teisest küljest ma saan aru, et riik ilma rahata elada ei saa, raha peab kusagil saama.“

Mis puudutab rahvusvahelisi investeeringuid, siis Ninnase sõnul ei tulda siia mitte maksusüsteemi pärast, vaid seetõttu, et Eesti on muutunud põhjamaiseks igavaks riigiks.

Endine majandusminister ja praegune Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen leiab, et Eestil oleks viimane aeg taas maksusüsteemiga midagi uuenduslikku ette võtta. Eesti innovaatilise maksusüsteemi tuumaks võiks tema arvates olla tulumaksu täielik kaotamine.

Autor: Tiive Saarniit, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700