18. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksu- ja tolliameti e-teenustes mitmepäevane katkestus

25.–29. detsembrini (kaasa arvatud) ei toimi e-maksuameti/e-tolli teenused ega sealtkaudu ligipääsetavad rakendused ja X-tee teenused. Samuti ei saa siis teha avalikke päringuid maksu- ja tolliameti andmebaasidesse.

Sel perioodil pole klientidel võimalik siseneda e-maksuametisse/e-tolli ning kasutada seal pakutavaid teenuseid (esitada maksu- ja tollideklaratsioone, kontrollida saldosid, teostada KMKR-numbri päringuid jne). Maksuvõlaga seotud päringuid nii e-maksuametis kui ka teenindusletis ei ole võimalik teostada ajavahemikul 25. detsembrist kuni 2. jaanuarini.

Samuti ei saa kliendid 25.–29. detsembrini kasutada oma maksu- ja tolliameti ettemaksukontodel olevat raha või maksude tasumise tähtaja pikendamiseks esitatud tagatist. Tollivormistusel tasumisele kuuluvaid maksusummasid saab sel ajal maksta sularahas või deebetkaardiga.

Õnnemängu mängimise piirangutega isikute nimekiri jääb katkestuse ajaks tööle 23.12.2013 seisuga. Uusi piiranguid pole katkestuse perioodil lisada võimalik.

Piiriületusel ja tolliprotseduuridele suunamisel ning EMCS-süsteemis tuleb kasutada asendustoiminguid, mis võivad tavalisest mõnevõrra pikemalt aega võtta.

Kui on teada, et katkestuse perioodil on vaja kütust erimärgistada, palub maksuamet eelteate esitada enne infosüsteemide katkestuse algust.

Ajavahemikul 25.–29. detsembril maksu- ja tolliameti pangakontole laekunud summad on isiku ettemaksukontol näha infosüsteemide taaskäivitamise järel sama päeva jooksul.

Ameti kinnitusel on pika katkestuse põhjuseks andmebaasi serverite vahetus ja andmete migratsioonitööd. See aeg valiti katkestuseks põhjusel, et pühade ja nädalavahetuse tõttu jääb katkestuse perioodi vaid üks tööpäev. Infosüsteemid on taas töökorras 30. detsembril.

Katkestus pole aga takistuseks kohustuste õigeaegsel täitmisel. Makseid saab maksu- ja tolliameti pangakontodele teha ka infosüsteemide katkestuse ajal, jälgides pangapoolseid piiranguid pangateenuste kättesaadavuse osas ning võttes arvesse pankadevaheliste ülekannete teostamiseks kuluvat aega, teatas maksu- ja tolliamet.

Autor: Indrek Kald, Tiive Saarniit

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700