Feliks Mägus: maksusüsteem vajab inventuuri

Nordic Hotels juhi Feliks Mäguse sõnul on tulumaksu kaotamine väga radikaalne mõte, kuid maksusüsteem tasub üle vaadata.

"Kui maksusüsteem on nüüd mingi aeg kehtinud, siis on sellel omad head ja ka halvad pooled,“ märkis Mägus. "Mõistlik on korralik inventuur teha," lisas ta.

Maksustamine peab olema tema sõnul tasakaalus, mis viiks ühiskonda edasi, et ei tekiks ebaõiglust, seisakut ega tagasiminekut. "Tahame, et meie elu ei muutuks ainult näiliselt, vaid ka tegelikult oleks elu parem nii üksikisiku kui ka ettevõtete tasandil," tõdes Mägus.

Hotellijuht lisas, et riik peab avalikke teenuseid pakkuma ja selleks on vaja riigikassasse raha. "Selleks, et seda õiglaselt koguda ja jagada, et kogu ühiskond sellest kasu saaks, on ikka vaja aeg-ajalt maksusüsteemi üle vaadata," lausus Mägus.

Tema sõnul ei piisa sellest, kui mingeid makse alandatakse või tõstetakse. Mäguse sõnul on hetkel olnud tendents selline, et makse pigem tõstetakse ja seda kiiresti. "Seda tehakse ilma mõjuanalüüsita ja et oleks arutatud huvigruppidega," sõnas Mägus. "Ühiskonna huvides võiks maksumuudatuste tegemine olla pikema ettevalmistusega, aruteluga ning analüüsiga, kui see siiamaani on olnud."

Mis puudutab rahvusvahelisi investeeringuid, siis märkis Mägus, et ainult hea maksusüsteemi pärast siis investeeringuid ei tehta. "Siin peab olema kompleksne ja atraktiivne keskkond, ükskõik osa on sellest maksundus," sõnas Mägus. "Ei saa ühte valdkonda teisest eraldada, me peame vaatama tervikuna, et oleksime konkurentsivõimelised."

Ta lisas, et kui minnakse maksuteemal ühele poole kaldu, et see keskkond pole enam atraktiivne, siis peab muret tundma, miks see nii on.

Praegu Mägus pole kindel, et rahvusvahelised investeeringud jäävad tulemata just maksusüsteemi pärast, sest teatud maksuvaldkonna teemad on Eestis atraktiivsed.

Endine majandusminister ja praegune Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen ütles Postimehele, et Eestil oleks viimane aeg taas maksusüsteemiga midagi uuenduslikku ette võtta. Eesti innovaatilise maksusüsteemi tuumaks võiks tema arvates olla tulumaksu täielik kaotamine.

Osale arutelus

  • Tiive Saarniit, Aljona Stadnik

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad