Autor: Juuli Laanemets • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: palgakasv viib tööjõumahukate teenuste hinnad üles

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles, et lähiajal on oodata madala hinnakasvu püsimist. Samas hakkab kiire palgakasv mitmete tööjõumahukamate teenuste hindadele üha enam survet avaldama.

Tarbijahindade kasv püsis novembris oktoobriga sarnaselt madalal, 1,5% tasemel. Sellise madala hinnakasvu püsimine oli ka ootuspärane. Kuises võrdluses langesid hinnad aga 0,4% võrra.

Mertsina ütles, et kui aastases võrdluses suurendas inflatsiooni enim kodudesse jõudnud elektri 27% kallinemine, siis oktoobriga võrreldes vähenes elektri hind 2,4% ning kuises võrdluses oli sellel tarbijahindade langusele oluline mõju. „Elektri börsihind tõusis aastases võrdluses kodudesse jõudnud elektrihinnast vähem, 13%, kuises võrdluses oli langus aga suurem (-9,5%),“ selgitas Mertsina.

Vahe tuleb Mertsina sõnul peamiselt sellest, et paljudel kodumajapidamistel on pikaajalised fikseeritud elektrihinnaga paketid. „Tarbijahindade arvestuses on elektrile tehtud kulutuste kaal olenemata reaalsest kulust kogu aasta jooksul ühesugune. Seetõttu mõjutas suvekuude inflatsiooninumbris sisalduv elektrihinna kasv tarbijaid oluliselt leebemalt, kui nüüd, mil kütteperiood on alanud ja elektrit tarbitakse kodudes reaalselt rohkem,“ ütles Mertsina.

Elektrihinna aastane kasv mõjutas tarbijahindade kasvu kahe kolmandiku ehk 1 protsendipunkti ulatuses. Samas kompenseeris transpordi odavnemine enam kui poole elektri kallinemisest. Sellest said rohkem kasu aasta algusest tasuta ühistransporti kasutavad pealinna elanikud.

Lisaks langes mootorikütuse hind aastases võrdluses 4,7% ning kuises võrdluses 0,5%. Oktoobriga võrreldes mootorikütuse hinnalangus siiski aeglustus. Maailmaturu toornafta hind oli novembris eurodes aastases võrdluses 6% odavam. Tugev euro on kütuse hinnad eurodes soodsamaks muutnud.

Oluline mõju on ka toiduainete hinnakasvu aeglustumisel. Toiduainete hinnakasv aeglustus juba neljandat kuud järjest ning jõudis novembris aastases võrdluses 2%-ni. Maailmaturu toiduainete hinnad on languses juba alates käesoleva aasta maikuust. Novembris langesid maailmaturul toiduainete hinnad aastases võrdluses 4,4%. Samas käitusid hinnad toiduainete lõikes üsna erinevalt, näiteks teraviljahinnad langesid tugeva saagi tõttu 24%, samas kui piimahind tõusis 23%.

Tugevas languses olid jätkuvalt sidekulude ning koos kõrgharidusreformiga tasuta kõrghariduse sisseseadmisest tulenenud haridusteenuste hinnad.

Mertsina prognoosis, et hinnakasv aeglustub enamikes EL liikmesriikides. Eurotsoonis aeglustus hinnakasv oktoobris 0,7%-ni ning novembris 0,9%-ni nii energiahindade languse kui toiduainete hindade kiire aeglustumise toel. Väline hinnasurve toiduainetele ja kütusele on kiiresti vähenenud.

Mertsina sõnul tuleb selle aasta hinnakasv tuleb veidi madalam Swedbanki varem prognoositud 3%-st. „Järgmiseks aastaks ootame maailmaturul toornafta dollaris hindade languse süvenemist, kuid toiduainete hindade languse aeglustumist. Euro nõrgenemine võib aga naftahinna langust oluliselt vähendada või selle isegi veidi kallimaks muuta,“ selgitas Mertsina.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700