Autor: Juuli Laanemets • 5. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EVEA: ettevõtluseks on praegu keerulisemad ajad, kui kunagi varem

EVEA (Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon)korraldas üleriigilise ettevõtlusfoorumi, sest ettevõtjad tunnevad vähest kaasatust nii seaduseloome kujundamisel kui ettevõtluskeskkonna parandamisel, ütles EVEA president Kersti Kracht.

Krachti sõnul on EVEA seisnud ettevõtjate huvide eest juba 25 aastat. „Nii keerulisi ja ettevõtlust mittesoosivaid otsuseid, nagu neid praegu tehakse, pole selle aja jooksul varem tehtud,“ ütles Kracht.

Kracht selgitas, et ettevõtlusorganisatsioone ei võeta dialoogipartnerina vaid pigem ebameeldiva torkijana ning neid saab ignoreerida, kuna esindusorganisatsioonidesse kuulub kokku vaid 10 protsenti Eesti ettevõtjatest. „Foorumi mõte tuligi sellest, et kaasata arutellu ka need ettevõtjad, kes ei kuulu katuseorganisatsioonidesse, et ka nemad saaksid oma sõna sekka öelda,“ lisas Kracht.

Foorumi korraldajate ootuseks ongi mikroettevõtjate osalemine mõttetalgutel, sest just nemad moodustavad Krachti sõnul enam, kui 95 protsenti kõikidest Eesti ettevõtjatest. „Protsentuaalsel on mikroettevõtjaid enim, kuid reeglina arvatakse, et ma olen nii väike, et kellele minu arvamus ikka korda läheb. Tahame just selle arusaama kummutad. Üksikult oleme väikesed ning nõrga häälega, kuid koos oleme tugevad ning hääl kostub kaugele,“ selgitas Kracht. „Praegu kehtivate seadusi ning maksukoormust võib pidada rahuldavaks, kuid mitte täies mahus soosivaks. Näiteks on Eestil väga kõrged tööjõuga seotud maksud.“

Krachti sõnul ootab muutmist ning kaasajastamist majanduskuritegusid käsitlev seadusloome. „Hetkel on ettevõtjad õhkõrnalt kaitstud ettevõtja tegevust kahjustavate isikute vastu. Siinkohal on oluline ära märkida, et kohtud ning asutused menetlevad kuritegusid liialt aeglaselt ning keerukamate asjade puhul on ametnikud sootuks halvas olukorras,“ ütles Kracht.

Igapäevase ülesandena näeb EVEA koostöö arendamist erinevate ministeeriumite ja asutuste vahel. „Enamalt jaolt on need ka sujunud. Saame olla uhked, et oleme oma väljaütlemistes teravad ning kohati tülikad, kuid üldiselt meiega arvestatakse,“ selgitas Kracht.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700