Autor: Juuli Laanemets • 29. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle poole Eesti elanike arvates ei taga palk neile inimväärset elu

Euroopas ettevõtete maksekultuuri uuriv Intrum Justitia viis läbi esmakordselt Euroopas tarbijate maksekäitumise uuringu, mille tulemusena valmis Euroopa Tarbijate Maksekäitumise Raport. Uuringu tulemused paljastasid kriisijärgse Euroopa elanike suutmatuse oma sissetulekutest tasuda igakuiseid kohustusi.

Uuring näitab, et 90% eestlastest soovib omada täielikku kontrolli isiklikes rahaasjades ja on arvamusel, et arved tuleb tasuda tähtaegselt. Sama tõdeb ka 76% vastanud eurooplastest. Sellest hoolimata on hirmutavalt kõrgel protsendil vastanutest igakuiselt rahalised raskused. Tarbijate finantsraskuste peamiseks põhjuseks on ülekulutamine.

Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe ütles, et inimesed tahavad käituda õigesti, kuid Euroopa majanduse praegune olukord teeb asja paljudele raskeks. „Tänased trendid, mida me näeme, ähvardavad teha selle olukorra veelgi  hullemaks. Murettekitavaks on kindlasti see, et neljandik vastanutest tunneb postkasti avades ärevust, kartuses saada uusi arveid. Valitsuste meetmed majanduskliima parandamiseks ei ole inimeste arvates andnud tulemusi,” ütles Tammemäe.   

Eesti tarbijate maksekäitumineRaport näitas Eesti vastanute osas, et enamus eestlasi (91%) teab täpselt, milliseid arveid igakuiselt on vaja tasuda. Kuigi valdav enamus (94%) on seisukohal, et arved tuleb tasuda tähtaegselt, esineb siiski 40% vastanutest igakuiselt probleeme tähtaegse tasumisega.

Eestlased tasuvad esimeses järjekorras kindlustusmakseid, telefoniarveid, riigimakseid ning kodu- ja kommunaalteenustega seotud arveid. Viimastena saavad tasutud vanad võlgnevused, lastehoiuga seotud arved ja liiklustrahvid.

Oma igakuiste kohustuste  tasumiseks enamus eestlasi laenu ei võta, kuid seda siiski tehes, eelistavad laenata eelkõige pereliikmetelt või sõpradelt.52% eestlaste arvates ei jätku nende sissetulekutest inimväärseks eluks ja 35% kaalub tõsiselt riigist lahkumist.

Rahalises kitsikuses olles kärbivad eestlased oma kulutusi uutele riietele ja meelelahutusele. Pea kolmandik üritab igakuiselt säästa ning kõrvale panna fikseeritud summat ja 47% vastanuid tõdes, et neil on mõningad reservid ootamatute kulutuste tarbeks.

Kuigi 69% vastanutest kinnitas, et õpetavad rahalist toimetulekut ka oma lastele, pidi 37% siiski tõdema, et just lastega seotud kulutused võivad tekitada ajutisi rahalisi raskusi.

Täpselt kolmandik vastanud eestlastest pidas ennast kas väga hästi või hästi rahaliselt majandavateks, kuid oma kaasmaalaste suhtes oldi väga skeptilised – hinnati, et vaid 8 % eestlasi üldiselt saab oma rahadega kas väga hästi või hästi majandatud. 

Euroopa tarbijate majanduslik olukord on piirkonniti erinev, tuues välja sügava lõhe Põhja-Euroopa ja saksakeelsete riikide ning Lõuna-ja Ida-Euroopa vahel.

Uuringust selgus, et Põhja-Euroopa ja saksakeelsete riikide kodanikud hindavad end olevat paremal  majanduslikul järjel kui keskmine eurooplane. Lõuna-ja Ida-Euroopa elanikud näevad kõrget tööpuudust ja raskendatud laenusaamise võimalusi põhiliste finantsprobleemide tekitajatena. 

„Tulemused näitavad vajadust leida lahendusi  probleemidele, mis aitavad vältida tarbijate finantsraskusi ning on ettevõtetele abiks laenukahjumite vähendamisel ja uute töökohtade loomisel,“ sõnas Tammemäe.

Uuringus vastas üle 10 000 inimese 21 riigist, andes põhjaliku ülevaate eraisikutest tarbijate finantsprobleemidest üle Euroopa.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700