Autor: Juuli Laanemets • 12. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autode kontrollimine tõi 30 000 eurot käibemaksu

Nädala alguse seisuga on maksu- ja tolliamet koostöös AMTELi  ekspertidega hinnanud süvendatud kontrollide raames kokku 155 sõidukit. Esmase riskihinnangu põhjal peatati registritoimingud 66 sõiduki puhul.

Kaheksal korral on kasutatud võimalust tasuda käibemaks ostja ettemaksukontole, mis on kiireim viis registritoimingute tegemise taastamiseks. Kolmel korral tehti seda liisingettevõtte poolt ning viiel korral müüjast äriühingu poolt, kokku on käibemaksu ettemaksukontodele tasutud kokku ligi 30 000 eurot.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik avaldas tunnustust automüüjatele, kes on olnud nõus võimaliku ebamugavusega sõiduki registreerimisel selle nimel, et sektoris vohava maksupetturlusega võidelda.

„Tunnustame ka autoostjaid, kes mõistavad sellise kontrolli vajadust ning on korraldanud puuduolevate dokumentide toomise või tasunud käibemaksu ettemaksukontole, mis on kiireim viis kontrolli lõpetamiseks ja sõiduki registrisse kandmiseks,“ lisas Lemendik. „Ka autoostja peab kaaluma, kas sõiduki odavam hind võib olla „saavutatud“ käibemaksu tasumata jätmisega. Seega kutsume üles kõiki tarbijaid veenduma selles, et tellitud sõiduki odav hind ei tulene käibemaksupettusest. Hinna osas oskab hea nõuga abiks olla näiteks AMTEL.“ 

Lemendiku sõnul seisneb pettus selles, et müüja jätab tehingult käibemaksu riigile ettekavatsetult tasumata. „Pettust ei saa avastada muidu kui põhjalikul kontrollimisel, seega ei saa tõsiselt võtta soovitusi kontrollida vaid pettureid. On paratamatu, et kontrolli võivad sattuda ka ausad ettevõtted.“

Eestisse toodud vähekasutatud kallite, kuid käibemaksupettuse kahtlusega autode kontrollimisel alustati uudse lähenemisega eelmise nädala alguses, kuna summaliselt suurimad maksupettused pannakse toime just selliste autode müügiga.

Aluse selliseks tegevuseks annab ühelt poolt maksukorralduse seadusest tulenev maksuhalduri õigus ja kohustus kontrollida maksuseaduste täitmist ning teiselt poolt maanteeameti õigus menetleda sõiduki registreerimise või registriandmete muutmise avaldust 30 päeva. Registritoimingud peatatakse selliste sõidukite puhul, mille suhtes esineb kõrgendatud menetlushuvi.

Nüüdsest saab maksu- ja tolliamet maanteeametist reaalajas jooksvat infot kallite autode kohta, mida soovitakse arvele võtta. Seejärel antakse koostöös AMTEL-i nimetatud ekspertidega hinnang, kas tegemist võib olla käibemaksupettusega seotud sõidukiga, ning kui see nii on, siis edastab maksu- ja tolliamet info kohe maanteeametisse ning registrikannete tegemine konkreetse sõiduki puhul peatatakse kuni 30 päevaks. See annab võimaluse kontrollida tehingu ja tehingutega seotud isikute tausta ning seeläbi hoida ära võimalik maksupettus.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700