Ekspordi langust mõjutas enim Rootsi ja Soome

Kolmanda kvartali ekspordistatistikat mõjutas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi teatel kahe olulisema kaubanduspartneri Rootsi ja Soome majanduse kosumine alles oktoobris, vaatamata kuus kuud kestnud kogu Euroopa Liidu majandususalduse tõusule.

Statistikaameti andmetel oli eksport kolmandas kvartalis 3 miljardit eurot, mis on eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 10 protsenti vähem. Impordi maht ulatus 3,4 miljardi euroni, kahanedes aastaga kuus protsenti.

Septembris ekspordi aastane langustempo eelneva kahe kuuga võrreldes mõnevõrra aeglustus, ulatudes 8 protsendini. Sellele aitasid kaasa eelkõige metallid ja metalltooted ning transpordivahendid. Metallide eksport oli sel aastal esimest kuud kasvuga (+14%) ja transpordivahendite väljavedu oli pärast eelmise kuu langust 17 protsendilise kasvuga. Suurim kukkumine – poole ulatuses – oli endiselt kütuste väljaveol, mille langustrend sai alguse 2012. aasta oktoobris. Masinate ja seadmete eksport oli neljandat kuud järjest languses, seda mõjutas septembris enim mobiilsideseadmete väljaveo kahanemine Rootsi. Impordi langustempo aeglustus septembris 2 protsendile, mida toetas samuti metallide ja metalltoodete ning transpordivahendite sisseveo suurenemine. Suurim langus oli sarnaselt ekspordile kütuste impordil.

Kuigi oktoobris Euroopa Liidus tervikuna ning ka meie olulisemate kaubanduspartnerite majandususaldus tõusis, Eesti tööstusettevõtete ootused eksporttellimustele veel eelnevast kuust optimistlikumad ei olnud. Eesti Konjunktuuriinstituudi oktoobrikuu uuringus osalenud ettevõtetest 12% prognoosis tavapärasest suuremaid eksporttellimusi ja 61%-l jäid tellimused tavalisele tasemele, mis oli protsendipunkti võrra vähem kui eelneval kuul. Tellimuste kahanemist ootavate firmade osatähtsus tõusis ligikaudu 27 protsendini. Seega oktoobris veel ekspordi ja impordi mahtude märgatavat paranemist oodata pole, samas tulenevalt eelmise aasta sama kuu mõnevõrra madalamast võrdlusbaasist võivad kasvud muutuda taas positiivseks.

Olulisematest kaubagruppidest mõjutasid nii ekspordi kui ka impordi langust mineraalsed tooted, mille väljavedu vähenes aastaga ligi poole ja sissevedu ligikaudu veerandi võrra. Suurima osatähtsusega masinate ja seadmete eksport ja import kahanesid võrdselt ligi kümnendiku.
Ekspordi ja impordi maht langes kolmandas kvartalis ka eelmise kvartaliga võrreldes, vastavalt 6 ja 5 protsenti, mis tõstis kaubavahetuse puudujäägi 0,4 miljardi euroni. Eelmise aasta kolmandast kvartalist oli defitsiit peaaegu poole võrra suurem.
Kuises võrdluses suurenes septembris teist kuud järjest kaubavahetuse maht. Eksport kasvas augustiga võrreldes 2 protsenti ja import 4 protsenti.

Euroopa Liidus tervikuna tõusis majandususaldusindeks oktoobris 101,8 ja Eestis 103,4 punktini. Eesti olulisematest kaubanduspartneritest oli majandususaldus Rootsis 104,3 (kuuga +2,1 punkti); Lätis 103,2 ja Leedus 103,0 punkti. Samas ka Soomes tõusis majandususaldus oktoobris 2,6 punkti, ent jäi 93,7 punktiga veel alla pikaajalisele keskmisele.

Osale arutelus

  • Juuli Laanemets

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad