Autor: Juuli Laanemets • 8. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enam on tõusnud väljas söömise ja majutuse hind

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles, et ootustele vastavalt jätkus ka oktoobris tarbijahindade kasvu kiire aeglustumine. Aastases võrdluses kasvasid hinnad 1,5%, eelmise kuuga võrreldes vähenesid aga 0,3% võrra.

Hinnakasv aeglustus juba neljandat kuud järjest. Viimati oli alla 2-protsendiline tarbijahindade kasv 2010. aasta märtsis.

Mertsina hinnangul tuli põhiline osa hinnakasvust toidule ja elektrile tehtud kulutustest. „Kodudesse jõudnud elekter kallines aastases võrdluses 29,9%. Oktoobris tõusis elektri börsihind aastases võrdluses aga vaid 16,3%. Kui elektri börsihind on selle aasta jooksul tõusnud keskmiselt 14,6%, siis kodumajapidamistest lõpptarbijate jaoks on see kallinenud enam kui 29% võrra. Vahe tuleb peamiselt sellest, et paljudel kodumajapidamistel on pikaajalised fikseeritud elektrihinnaga paketid. Kuises võrdluses vähenes elektri börsihind 1,3%, kodudesse jõudnud elekter aga 1,6%. Suvekuudel toimunud elektrihinna kasv tekitas inimestele oluliselt vähem lisakulutusi, kui nüüd, mil kütteperiood on alanud ja elektrit tarbitakse kodudes reaalselt rohkem,“ selgitas Mertsina.

Toiduainete hinnakasv aeglustus juba kolmandat kuud järjest ning jõudis oktoobris aastases võrdluses 2,5%-ni. Maailmaturu toiduainete hinnad on languses juba alates käesoleva aasta maikuust.

Transpordihinnad on vähenenud alates selle aasta jaanuarist. Mõjutanud on langust aasta algusest Tallinnas tasuta ühistranspordi sisseseadmine ning samuti maailmaturu toornaftahindade alanemine. Toornafta hind oli oktoobris eurodes aastases võrdluses 7% ning kuises võrdluses 4,2% odavam. USA valitsuse töö seiskumine ja ebakindlus eelarve finantseerimise suhtes nõrgestas dollari kurssi euro suhtes oluliselt ning viis selle oktoobri lõpuks 2 aasta madalaimale tasemele. Tugev euro on kütuse hinnad eurodes soodsamaks muutnud. Eestis müüdava mootorikütuse hind langes aastases võrdluses 7,6% ning kuises võrdluses 2,9%. Transpordihindade vähenemine kompenseeris enam kui poole elektri ja toiduainete hinnatõusust, rohkem puudutas see aga tasuta ühistransporti kasutavaid pealinna elanikke.

Lisaks transpordi- ja sidekuludele aitas hindade kasvu allapoole tuua ka kõrgharidusreformiga kaasnenud tasuta kõrghariduse rakendumine, mis on vähendanud haridusteenuse hinda aastases võrdluses juba teist kuud järjest, septembris 14,8% ja oktoobris 14,9%. Haridusteenuse hinnad langesid esimest korda vähemalt viimase 15 aasta jooksul.

Mertsina sõnul on üha kiirenevas tempos kasvanud aga väljas söömise, majutuse ning tervishoiuteenuste hinnad, mis kasvasid oktoobris aastases võrdluses vastavalt 7,7% ja 7,5%. Tervishoiuteenuste hinnakasvu on põhjustanud peamiselt aasta alguses kõrgemale tõstetud koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiidi- ja voodipäeva tasu.

Hinnakasv aeglustub enamikes EL liikmesriikides. Eurotsoonis aeglustus hinnakasv oktoobris 0,7%-ni. Väline hinnasurve toiduainetele ja kütusele on kiiresti vähenenud. Ka järgmiseks aastaks ootame maailmaturul toornafta ja toiduainete hindade langust. Samuti taandub Eestis elektri hinnakasvu mõju baasefekti tõttu välja. Seetõttu ootame madala hinnakasvu püsimist. Samas võivad Eestis hakata mitmete teenuste hindadele üha enam survet avaldama kiiresti kasvavad palgad.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700