Autor: Juuli Laanemets • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus: maksuametil õigus tehinguid ümber hinnata

Sel nädalal jõustus kohtuotsus maksuvaidluses, mis kinnitab maksu- ja tolliameti (MTA) õigust lähtuda maksustamisel tehingu tegelikust sisust, mitte vormist.

MTA peajuristi Martin Aasa sõnul on otsus tähelepanuväärne, kuna kinnitab maksustamisel majandusliku tõlgendamise reegli kehtimist ja ameti volitusi tehingutele teistsuguse maksuõigusliku hinnangu andmiseks. „See tähendab, et maksustavate majandustehingute hindamisel lähtume eelkõige tehingu tegelikust sisust, mitte selle juriidilisest vormist. Selle juhtumi puhul oli meie hinnangul rida tehinguid tehtud maksudest kõrvalehoidmise eesmärgil ning selle tõlgendusega nõustus ka kohus,“ ütles Aas.

Majandusliku tõlgendamise põhimõte võib puudutada näiteks selliseid juhtumeid, kus inimene vormistatakse tööjõumaksude vältimiseks töölepingu asemel tööle käsunduslepinguga, kuigi sisuliselt täidab ta töölepingule omaseid tööülesandeid. Sellisel juhul hindab MTA käsunduslepingu alusel osutatava teenuse ümber töölepingu alusel töötamiseks ja saab määrata tasumisele kõik seadusest tulenevad tööjõumaksud.

Aas rõhutas, et kohtute seisukoht kinnitab veelkord, et maksuametil on nii õiguslikud instrumendid kui ka võimekus keeruliste pettuste avastamiseks ja maksustamiseks. „Eraõiguses võivad lepingu pooled omavahelisi suhteid tõepoolest oma äranägemise järgi kujundada, kuid nad ei saa oma äranägemise järgi kujundada oma maksukohustusi. Seega kui näiteks mõni äriühing vormistab enda majandustegevusega seotud tehingute varjamiseks tehingud teise äriühingu nimel, ei anna see veel kindlust, et ta seeläbi maksukohustusest pääseb,“ märkis Aas.

Riigikohus jättis sel nädalal menetlusse võtmata OÜ Floberg Capital kassatsioonkaebuse Tallinna Ringkonnakohtu otsusele, millega jäeti rahuldamata äriühingu kaebus MTA maksuotsuse ja intressinõude tühistamise nõudes. Maksuotsuse ja intressinõude alusel pidi OÜ Floberg Capital täiendavalt riigile tasuma üle 2,5 miljoni euro.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700