Autor: Juuli Laanemets • 6. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti-Kasahstani koostöö laieneb

Täna toimus Astanas neljas Eesti-Kasahstani valitsustevahelise komisjoni istung. Eesti delegatsiooni juhtis majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Kasahstani delegatsiooni Kasahstani transpordi- ja kommunikatsiooniminister Askar Zhumagaliyev.

Komisjoni töö eesmärgiks on luua alus kahe riigi koostööks investeeringute, transiidi, energeetika, turismi, põllumajanduse, hariduse, teaduse, keskkonnakaitse, kultuuri ning tervishoiu alal. Eestis osalesid komisjoni töös lisaks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi töötajatele ka spetsialistid välis-, põllumajandus-, keskkonna-, sotsiaal- ja haridus-teadusministeeriumist ning Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm.

Kahe riigi majanduskoostöös toimus mullu oluline edasiminek, koostöö laienes uutesse sektoritesse nagu mööblitööstus ja ehitus. Kahepoolsete majandussuhete areng on olnud järjepidev, ettevõtjate vahelised kontaktid on tihenenud, kuid endiselt on mõlemal pool palju arenguruumi. Suurenenud on Kasahstani kaubaveod läbi Eesti raudtee ja sadamate. Mõlemapoolne kaubavedude maht on viimase kümne kuuga kasvanud ca 20 protsenti. Tänu Kasahstani muutunud seadusandlusele on nüüd loodud potentsiaal kahepoolsete veolubade kasutamiseks transiit-autokaubavedudel. EXPO-2017 korraldamine Astanas, mida Eesti igati toetas, lisab täiendavaid võimalusi omavaheliste majandussuhete arendamiseks. Komisjon arutas võimalikku koostööd laevaehituses. Jõuti ka kokkuleppele Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilasvahetuses Kasahstaniga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700