Autor: Juuli Laanemets • 22. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministri väide: "kaabakad oleme kõik"

Ligi pareeris Soraineni maksuhommikul 1000 euro suuruse arvete deklareerimiskohustuse eelnõu ja autohüvitise piirmäära vähendamist sõnadega, et vähem või rohkem oleme kõik petturid, kes võimalusel maksaks riigile vähem makse.

Rahandusministeerium on viimasel ajal tegelenud aktiivselt maksulaekumise parema kontrollisüsteemi loomisega. Eelnõu vormis on kohustus panna ettevõtteid deklareerima maksuametile alates 1000 euro suuruseid arveid.

Ettevõtete esindajatega kohvipausi ajal vesteldes, olid nii mitmetki pehmelt öelda üllatanud ministri nii järsust määratlusest. Kaubamaja siseauditijuht Merike Rabi ütles, et ministri vastus ettevõtjate küsimusle firmade haldusvõimekusest uue deklareerimiskohustuse valguses oli üllatav. "Üllatuskoht oli ka, et ministri sõnavõtus oli nii palju vasakpolseid seisukohti. Samas on tegu ju parempoolse esindajaga, see paneb mõtlema, kas on juhtund midagi," sõnas Rabi.

DNB panga pearaamatupidaja Kairi Evard ütles, et teda ministri määratlus ei sokeerinud. "Ju istusime kaugemal," lisas Evar muiates. "Loomulikult eeldab see deklareerimiskohustus lisaressursse firmadelt. Pole õige, et kogu vastustus pannakse ettevõtete õlgadele. Saan aru, et makse tuleb välja nõuda aga kas just kõiki survestades," oli Evard kahevahel.

Soraineni advokaadibüroo partner Allar Jõks ütles, et  käibemaksuseaduse muutmise eesmärk on üllas - võidelda maksupettusega. „Samas käibemaksuseaduse muutmine esitatud kujul tekitab tõsiseid kahtlusi selle kooskõlast põhiseadusega. Eelnõu seletuskirjast ei nähtu, et oleks tehtud mõjude hindamine ja kaalutud, kas on mõni teine vahend, mis vähem riivab ettevõtjaid, kuid samal ajal aitab saavutada eelnõuga seatud eesmärk,“ selgitas Jõks. „Seletuskiri ei veena, et selle muudatusega saavutatakse midagi muud kui ausate maksumaksjate halduskoormuse suurendamine. Riigikohtu praktikas tähendaks eelmärgitu, et seadus on põhiseadusega vastuolus.“

Jõks tõmbas paralleele juhtumiga kus aastaid tagasi tunnistas Riigikohus kehtetuks käibemaksuseaduse osas, mis nägi ette, et kui „Eestis raha eest soetatud kauba või teenuse maksustatav väärtus ühe tehingu kohta ületab 50 000 krooni, on mahaarvamine lubatud juhul, kui selle eest tasutakse täies ulatuses krediidiasutuse kaudu kas rahaülekandega või sularaha sissemaksega müüja pangakontole." „Käesolev asi on paljuski sarnane,“ sõnas Jõks. „Ettekujutus, mille kohaselt kõik maksumaksjad on potentsiaalsed maksupetturid, on õigusriiklikult lubamatu. Eelnõu autorite loogikat silmas pidades võiks järgmiseks sammuks olla iga raamatupidaja juurde videokaamera paigaldamise.“

Kaido Loor, Soraise maksutöörühma juht, ütles, et 1000-euro reeglis on suured küsitavused. „Müüjad, kes seni jätsid käibe deklareerimata, saavad selle ka 1000-euro reegli rakendamisel jätta deklareerimata. Müüjad, kes seni jätsid käibemaksu riigile maksmata, jätavad selle ka edaspidi riigile maksmata."

Loori sõnul muutub vaid see, et maksuhaldur leiab seadustrikkuvad müüjad kiiremini üles, ja saab kiiremini kimbutama hakata (muu hulgas heauskseid) ostjaid pannes ostjatele süüks osavõttu maksupettusest. "Tõenäoliselt satuvad surve alla just ostjad müüjate maksurikkumiste pärast, kuid kuna ostjatel ei ole müüjate üle kontrolli, on ostjate survestamine eriti ebaõiglane,“ ütles Loor.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700