Autor: Juuli Laanemets • 9. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turismimaksu ideed ei leidnud sektori toetust

Eile kohtusid Eesti Turismifirmade Liidu (ETFL) ja Eesti Hotellide- ja Restoranide Liidu (EHRL) juhatused, et arutada väljapakutud turismimaksu ideed ja selle mõju turismisektorile. Mõlemad liidud peavad turismimaksu pigem turismiarengut pidurdavaks kui soodustavaks.

Kuigi Eesti kohalikel omavalitsustel puudub õigus turismimaksu kehtestamiseks on ETFLi peasekretär Kristen Lahteina sõnul tänavu aasta esimeses pooles tõstatatud teema teinud ärevaks kõik turismiga seotud osapooled. “Kuigi turismimaksu kehtestamine võiks kohalikele omavalitsustele ja Eestile tervikuna tuua lisaraha, ei ole see nii ETFLi kui ka EHRLi arvates teema, mida peaks hetkel edasi arendama,” lisas Lahtein.

EHRLi juhatuse esimees Verni Loodmaa märkis, et turismimaksu idee eestkõnelejad ei arvesta, et täiendava maksu kehtestamisel võib olla oodatule vastupidine tulemus - väheneb turismisektori konkurentsivõime tervikuna ning senine mõõdukas turistide kasvutrend võib pöörduda negatiivseks. “Kordades olulisem on leida sarnaselt naaberriikidega võimalused toitlustussektori käibemaksu alandamiseks, mis annaks olulise tõuke toidukultuuri arengusse ja tagaks Eesti toitlustusasutustele jätkusuutlikkuse ning ausa konkurentsi,” täpsustas Loodmaa.

Lisaks sektorit tugevalt puudutavatele maksuteemadele arutati ühisjuhatusel ka valdkonna teenuste kvaliteedi ning nende parendamise ja arenguvõimaluste üle. Samuti olid kõne all planeeritavad muudatused turismiseaduse eelnõus. Eesti turismiarengukava käis tutvustamas EASi Turismiarenduskeskus ning arutelu käigus otsiti uusi võimalikke koostööpunkte Eesti turismisektori arendamisel.

ETFLi ja EHRLi juhatus kogunes ühise laua taha pärast mõneaastast pausi. “Ühisjuhatusel tõdesime, et koos on võimalik palju rohkem ära teha ning oleme valmis on ühise eesmärgi nimel tihedamini kohtuma,” ütles Lahtein.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700