Autor: Juuli Laanemets • 7. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA: algab tuludeklaratsiooni järelkontroll

Maksu- ja tolliamet (MTA) võtab lähiajal ühendust nende 7671  maksumaksjaga, kes ei ole veel oma 2012. aasta tuludeklaratsiooni esitanud või on oma tuludeklaratsioonis jätnud mingid tulud deklareerimata. 

7671 inimesest ei ole 2750 oma tuludeklaratsiooni veel esitanud, kuigi maksu- ja tolliameti andmetel on neil see kohustus. Maksu- ja tolliamet selgitab välja, kas neil inimestel on kohustus tasuda täiendavat tulumaksu. Tulumaksu tasumise kohustus tekib näiteks juhul, kui inimene on välja üürinud oma korteri, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud tulusid välismaalt vms.

Ühendust võetakse ka 4921 inimesega, kellel on küll tuludeklaratsioon esitanud, kuid andmete analüüsimisel selgus, et nad ei ole deklareerinud kõiki oma tulusid. Ka siin on välja jäänud peamiselt välistulud, metsamaterjali müük, korteri väljaüürimine või kinnisvara müük.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde nentis, et võrreldes eelmise aastaga on inimeste arv, kellega amet ühendust võtab, kasvanud 3062 isiku võrra.

„Selle põhjuseks on peaasjalikult parem infovahetus välisriikide maksuhalduritega. Kui aasta tagasi oli infot 2447 isiku kohta, kes ei olnud oma välistulusid deklareerinud, siis tänavu on neid isikuid 4041. Seega paneme veel kord südamele kõigile, kes välismaal mingit tulu teenivad, see alati seadusekohaselt ka deklareerida ja ettenähtud maksud tasuda," sõnas Udde.

Järelkontroll ei tähenda alati seda, et juurde määratakse täiendavat tulumaksu. Kontroll võib tähendada ka seda, et maksu- ja tolliametil tuleb tulumaksu tagastada. Nimelt on maksumaksjal lisaks kohustusele deklareerida kõik oma tulud ka õigus kasutada maksusoodustust – näiteks eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt, annetustelt jne. Lõplik juurdemaksmisele või tagastamisele kuuluv summa saadakse tulude ja kulude kogumis.

Juhul, kui juurde määratud tulumaksu kohene tasumine ei ole võimalik, on isikul õigus taotleda tekkinud maksuvõla tasumise ajatamist. Taotluse saab mugavalt esitada e-keskkonnas juhul, kui maksuvõlg koos intressidega jääb vahemikku 50-600 eurot ja soovitud ajatamise periood on kuni 6 kuud. Maksuvõla tasumise ajatamine tähendab maksuvõla (sh intressivõla) tasumist igakuiste maksetena kinnitatud maksegraafiku alusel.

2011. aasta tuludeklaratsioonide järelkontrollidega määrati täiendavalt tasumisele 1,4 miljonit eurot tulumaksu. 2012. aasta eest esitati maksu- ja tolliametile üle 565 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 97,5 miljonit eurot tulumaksu, juurde määrati üle 21 miljoni euro tulumaksu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700