Autor: Juuli Laanemets • 25. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siseministeeriumi plaanib  palgatõusu

Valitsuse kinnitatud riigieelarve siseturvalisuse osa on riigituludest 2014. aastal 287,4 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aastaga 8,1% võrra suurem. Kogu siseturvalisuse eelarve koos välistoetustega on kokku 315,2 miljonit eurot, mis on 11,5% suurem kui eelmisel aastal.

Siseminister Ken-Marti Vaher kinnitas, et kõige olulisem vara on ministeeriumis turvalisust tagavad inimesed. „2014. aasta palgafondi tõus annab võimaluse tõsta siseturvalisuse eest seisvate inimeste palka, sest meie eesmärk on turvatunnet loovate inimeste hoidmine  ja väärtustamine ning nende motivatsiooni tõstmine,“ lisas Vaher.

Eelarvest 54,6% ehk  157,0 miljonit eurot moodustab politseinike, piirivalvurite, päästjate ja teiste turvalisust tagavate inimeste palgafond. Võrreldes 2013. aastaga on olemasolevate töötajate palgaraha siseministeeriumi valitsemisala eelarves tõusnud 5,1%, mis on sarnane kogu valitsussektori tõusuga.

Näiteks tõuseb siseministri sõnul 2014. aastal kõige madalamat palka saavate elupäästevõimekusega I grupi komandode päästjate töötasu vähemalt 10%. Politseisüsteemis tõuseb näiteks korrakaitse patrullpolitseiniku madalaim palk ligi 9% võrra ehk 695 eurolt 757 euroni kuus. 

Selgeks eesmärgiks on raske varjatud ja organiseeritud kuritegevuse avastamise võimekuse suurendamine. „Eraldame järgmisel aastal rohkem vahendeid narkokuritegude, majanduskuritegude, korruptsiooni ja kriminaaltulu teenimise vastasesse võitlusse. Näiteks tõuseb narkopolitseinike palgafond järgmisel aastal vähemalt 10%,“ ütles siseminister. „Lõplikud otsustused palgafondi jaotuse osas tehakse pärast sisulisi eelarvearutelusid siseministeeriumi ja valitsemisala asutuste vahel käesoleva aasta lõpuks.“

Olulise osa eelarvest moodustavad ka valitsemisala majandamiskulud ja investeeringud. See osa eelarve tõusust tõstab siseturvalisuse valdkonna poolt pakutavate teenuste kvaliteeti ja töötajate töötingimusi. Näiteks on eelarves lisaks 2 miljonit eurot õhusõidukite võimekuse tõstmiseks, et teha elutähtsaid otsingu- ja päästetöid, meditsiinilende ning valvata piiri. Sellest summast lõviosa kulub varuosadele soetamisele ja plaanilistele hooldustele.

2014. aastal on piirivalvelaevad merel kolmandiku võrra ehk 200 päeva rohkem (kogupäevade hulk suureneb 600lt 800le). Sellega tagatakse suuremas mahus laevaliikluse jälgimise territoriaalvetes, õigeaegse merereostuse avastamise ja likvideerimise, kiirema reageerimise merepääste juhtumite ning piirirežiimi rikkumiste korral. Laevade suuremaks mereloleku tagamiseks on järgmisel aastal 377 000 eurot rohkem.

Eesti läheb 2014. aastal üle ühele hädaabinumbrile 112. Täiendavad eelarvevahendid aitavad paremini tagada inimestele igati tänapäevase, kiire ja operatiivse kõnekeskuse teenuse. 2014. aastal valmivad uued Päästeameti ja Häirekeskuse ühishooned Tallinnas ja Tartus ning Päästeameti ja Politsei- ja piirivalveameti ühishoone Häädemeestes. Samuti alustatakse järgmisel aastal uue politsei ja pääste ühishoone ehitusega Võrus ning politsei, pääste ja häirekeskuse hoone ehitusprotsessiga Pärnus. See lahendab ka ühele hädaabinumbrile üleminekuks vajalikud häirekeskuse ruumi vajadused.

Järgmisel aastal uuendatakse ka päästetehnikat ja politseiautode parki ning tehnilist varustust. Olulise investeeringuna päästevõimekusse soetatakse 3,3 miljoni euro eest uusi redelautosid, mis suurendavad suutlikkust päästa inimesi kõrghoonetest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700