Parts: käibemaksu tuleks detailsemalt deklareerida

Detailsem käibemaksudeklaratsioon oleks majandusminister Juhan Partsi hinnangul üks paremaid lahendusi maksulaekumise parandamiseks.

Ministri hinnangul on maksude laekumise parandamisel fookus kolmel põhiküsimusel: käibemaks, kütus ja ümbrikupalkade vähendamine. „Need ettepanekud, mida Ligi juhitav komisjon on välja käinud, on minu arvates kõik tõsiselt kaalumist väärivad, majandusministeerium on siin teinud kõigiti koostööd,“ ütles Parts.

Ta rääkis, et käibemaksu puhul üldisemalt on keskne probleem, et ei ole piisavalt ennetavat süsteemi, mis tagaks käibemaksu maksmise ja garanteeriks, et ei otsita erinevaid võimalusi maksmisest kõrvalehiilimiseks.

„Minu meelest tuumakam ettepanek, mida Ligi komisjon pakub, mida ma toetan, on käibemaksudeklaratsiooni sisu märksa ulatuslikumaks muutmine. Tänane deklaratsioon, kus on üks number, nii-öelda sisendkäibemaks ja väljundkäibemaks, ei ole ennetavalt maksudistsipliini parandav,“ kõneles Parts. Ta märkis, et teiste maksude deklaratsioonid on märksa üksikasjalikumad.

Praegu ei nähtu deklaratsioonist, milliseid tehinguid on täpselt tehtud, kuigi ettevõtetel on need andmed olemas. „Kuna kontrollikeskkond on nii vaene, siis loomulikult on tulemuseks, et käibemaksu tegelikult ei tasuta,“ lausus Parts. Tema sõnul jääb justkui mulje, et enamiku ettevõtete puhul lisandväärtust ei looda, samas kui ettevõtete elujõulisus on tegelikult paranenud.

Minister leidis, et deklareerimine peaks paranema viisil, mis ei kasvataks ettevõtete halduskoormust, sest ettevõtetel on kõik need andmed olemas. Infotehnoloogiliste vahendite abil on võimalik seda tema sõnul saavutada.

„See on väga oluline areng meie maksukeskkonnas. Ta on ettevõtjasõbralik, aga loob tegelikult hea efektiivse kontrollikeskkonna ja mis peamine, kui enamik ettevõtjaid maksavad oma makse korralikult, siis need, kes ei maksa, saavad omale mitte-legaalse konkurentsieelise,“ kõneles Parts. „Ma arvan, et selline maksude hea maksmine kõikide turul tegutsevate ettevõtete poolt on ka tegelikult ausa konkurentsi seisukohast hästi oluline. Seda kinnitavad kõik ettevõtjad erinevates sektorites. Kui kõik oleks motiveeritud maksma, oleks konkurentsikeskkond palju ausam ja läbipaistvam.“

Maksudistsipliini aitaks tema hinnangul parandada ka töötajate registri loomine, mida saaks samuti teha viisil, mis ei suurendaks ettevõtjate halduskoormust. „Nii või teisiti peavad ettevõtted erinevatele riigiasutustele töötajatest deklareerima ja kui need andmed kokku viia, paranevad maksuametil kontrolli võimalused ja seeläbi ka maksudistsipliin juba ennetavalt,“ märkis Parts.

Kokkuvõtvalt nentis ta, et märksa olulisem on tõsta maksukultuuri, kui nuputada välja uusi makse selleks, et avalikke kohustusi ei suudeta täita. „ Meie majanduse tervisele ja ausale või võrdsele kohtlemisele ükskõik millises sektoris on oluline, et kõik ettevõtjad maksavad makse ühtemoodi.“

Äripäev küsis ministritelt, kuidas nad planeerivad uueks aastaks palgatõusu oma haldusalas ning mida arvavad maksulaekumise parandamise ideedest.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Veebiseminarid 24/7

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad