Autor: Juuli Laanemets • 17. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

136 päeva pärast läheb otsekorraldus e-arve püsimakseks

Eesti Panga esindaja Rainer Olt ütles ühtse euroopa maksesüsteemide selgitaval seminaril, et 136 päeva on SEPA tähtajani, kus ettevõtted peavad asendama senised BBAN kontonumbrid IBAN kujule. Nad peavad muutma arvete kogumised e-arve põhiseks, sest otsekorraldus lõppeb ja asendatakse e-arve püsimaksega.

Tänasel raamatupidaja.ee SEPA teemalisel seminaril ütles Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide  osakonna  juhtiv spetsialist Rainer Olt, et maksed on piiriüleselt kiiremaks ja odavamaks läinud. „Pikaajaliselt on tegemist säästuga, sest on ühtsed pangaülekannete tasud ja standardid. Siseriiklik- ja välismakse on samas teenustasuga, soodsamad teenustasud jäävad pangasisestele arveldustele. Juba praegu on meil Eestis kõik kaardimaksed üle-euroopaliselt kehtivad.“

SEPA maksekorralduse eelised:• Võimalus tasuda piiriüleselt tarbitud toodete/teenuste eest oma Eestis asuvalt pangakontolt.

• Maksjate turvalisus on tagatud.• Ühtsed makselahendused üle Euroopa, tulevikus on 1+1 ehk üks pangakonto ja üks pangakaart

Uuest aastast tuleb turule uus toode, mida kindlalt on juba üks pank ka otsustanud pakkuda - SEPA otsekorraldus. „See on hea võimalus maksta arveid välismaal, näiteks õppemaksud või üüriarved,“ selgitas Olt. "Samas peab arvestama, et kõnealuse teenuse laialdasem pakkumine sõltub tarbija nõudlusest."

Eraldi rõhutas Olt SEPA rahvusvahelisuse punkti – ettevõtetel on lihtsam arveldada välismaal kasutades Eestis asuvat pangakontot või kasutada mõnes teises euroala riigis asuva panga soodsamaid teenuseid. „Kui ettevõtted mõtlevad, et saavad paremaid pangateenuseid välismaal, siis paneb see pingutama ka Eestis olevaid pankasid ning pakkuma paremaid tingimusi ettevõtetele,“ prognoosis Olt pangandusturu muutusi tulevikus.

E-arve püsimakseteenus tuleb kasutusele ning  see eeldab ettevõttetelt e-arve kasutamise võimekust. Alternatiiv on kasutada operaatorit, kes võimaldab ettevõtjal e-arvete kasutamist.

Mis muudatused peab ettevõtja ära tegema ja millega arvestama?• BBAN tuleb asendada IBAN numbriga ehk seni arveldusarve alguse numbrid näiteks 22… tuleb muuta rahvusvahelisele kujule ehk praegusele numbrile tuleb lisada riigikood (Eesti puhul EE), kahekohaline kontrollnumber ja pangakood. Kõigil ettevõtjatel on kohustus alates 1.veebruar 2014 kasutada maksete tegemisel ja arvete esitamisel kontonumbrit ainult IBAN kujul. Eesti IBAN on 20-kohaline. Maksimaalne IBANi pikkus on 34 kohta.

• Saates panka maksmiseks korraga suurema koguse makseid, tuleb majandus- ja/või raamatupidamistarkvara viia vastavusse uute standarditega. Kui seda ei tehta, siis tuleb kõnealused maksed ükshaaval internetipangas sisestada. Alternatiiv on teisendusteenuste kasutamine (kuni 1.2.2014), kui pank seda võimaldab.

• Peavad muutma arvetekogumised e-arve põhiseks, sest otsekorraldus lõppeb (hiljemalt 31.01.2014) ja asendatakse e-arve püsimaksega

• Saates näiteks kell 17.00 maksekorralduse panka ei jõua see teise panka kohale samal päeval. Pankadel on ühene kohustus on, et raha laekub hiljemalt järgmiseks tööpäevaks arvele.

Olt selgitas, et kindlasti läheb keeruliseks näiteks ehitusettevõtetel kus firma maksab hommikul arve poodi ära ja saadab juba pooleteise tunni pärast töömehed poodi kauba järele. Teine koht, millega peab arvestama, et töötajate palgamaksed tehakse piisava ajavaruga, et need jõuaks õigeaegselt kohale.

Kokkuvõttes tuleb SEPA-le üleminekuks vajalike muudatuste tegemiseks turuosalistel  teha  veel pingutusi. „Aega on jäänud vähe, ei ole plaani B,“ rõhutas Olt olukorra tõsidust.

Ettevõtja kasud SEPA-st

• Raha ning aja kokkuhoid – SEPA annab ettevõtetele võimaluse teha kõiki makseid ühelt keskselt pangakontolt. Pärast 1. veebruari 2014 on maksete tegemine lihtsam ning kõik väljaminevad ning sissetulevad maksed on ühtses formaadis.• E-teenused – SEPA makseid saab kombineerida innovaatiliste ning mugavate teenustega (näiteks e-arve ja mitmesugused maksmisvõimalused internetis).• Rahvusvahelisus – ettevõtetel on lihtsam arveldada välismaal kasutades Eestis asuvat pangakontot või kasutada mõnes teises euroala riigis asuva panga soodsamaid teenuseid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700